Přepuštěné máslo mají za nejlepší cenu v Makru.
Jinak se běžně sežene v obchodech se zdravou výživou nebo orientálních, stačí jen pár chvilka hledání:
http://www.yogashop.cz/doplnky-pro-vyzivu/ghi-ghee--prepustene-maslo--13018/
http://www.gurmankoreni.cz/maslo-oleje/ghee
http://www.salviaparadise.cz/ghi-ajurvedske-prepustene-maslo-500g-p-780.html
Také jsem měl informace, že se občas někde sežene, a je teda dobře, že je to pravda. Každopádně se ale tento výrobek u nás nevyrábí, i z těch odkazů je vidět, že firmy, které ho prodávají, jsou pouhými dovozci. A navíc jej ani nezařazují mezi potraviny, ale potravinové doplňky. Podle mne to ale potravina je. No, třeba se něco změní....
Díky za informaci
Petr Havel
> Každopádně je přepuštěné máslo oproti klasickému máslu o dost kvalitnější výrobek
No, to je dost spekulativni. Ty mlecne bilkoviny (ktere jsou v masle, ale ne v ghee) jsou taky biologicky hodnotna slozka potravy, akorat se (bilkoviny obecne) rychleji kazi a navic voda v masle podporuje rozklad tuku. To, ze ghee vic vydrzi, nelze interpretovat jako znamku 'kvality', spis jako druh konzervace.
To o jine delce retezcu tuku muze byt zajimave, ale chtelo by to dolozit hodnovernymi zdroji.
Kazdopadne nelze uprit, ze se ghee vic hodi na smazeni kvuli podstatne vyssi teplote prepalovani.
Dobrý den, vyřizuji od autora:
Záleží především na čistotě přepuštěného másla - čím méně vody a zbytků bílkovin, tím déle vydrží. A samozřejmě také na oné pokojové teplotě, která může být různá. Obecně lze ale říci, že přepuštěné máslo vydrží bez problémů v pokojové teplotě 20 a méně stupňů například na chatě týden, pokud ale není někde u okna a v místech, kam dopadá slunce. V chladnějších teplotách a ve stínu vydrží pochopitelně déle. Vše tedy záleží na zcela konkrétních podmínkách....
Petr Havel
Tohle ghí je výborný a za bezva cenu! ;) www.prozdravi.cz/ghi-prepustene-maslo.html?d=72229
Zdravím všechny :)
Našla jsem skvělí a názorný videorecept jak si přepušténé máslo vyrobit doma:
https://www.youtube.com/watch?v=AQe0MMZeEdM
Přepouštění másla není samozřejmě novinka. Přepuštěné máslo se užívalo už v kuchyních za Rakousko-Uherska, viz třeba recept na přepuštěné (respektive přepouštěné) máslo od M. D Rettigové nebo v kuchařkách Hany Dumkové z 19. století třeba zde: http://recepty.makova-panenka.cz/rady/prepustene-maslo-recept-vyroba/