Hlavní navigace

Osm let navíc. Léčba umí prodloužit život lidem s rakovinou slinivky, pokud se na ni přijde včas

25. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nádory slinivky patří k těm nejhůře léčitelným – šance se ale výrazně zvyšuje, pokud se na ně přijde včas. To by měl umožnit nový program prevence rakoviny slinivky určený pacientům se zvýšeným rizikem onemocnění. Přihlásit se do něj lze i na dálku pomocí dotazníku.

Do programu prevence rakoviny slinivky je nyní zapojeno 18 nemocnic. Kompletní soupis pracovišť poprvé zveřejnila odborná Česká gastroenterologická společnost, která jej koordinuje.

Po diagnóze žijí šestkrát déle

Unikátní na programu je to, že jej iniciovali a zorganizovali přímo lékaři, nikoliv Ministerstvo zdravotnictví či jím zřizované Národní screeningové centrum. Přesto má gastroenterologická společnost ambici, aby se z prevence stal národní, tedy celoplošný program, jímž by si prošly stovky zájemců.

Zachytit rakovinu slinivky včas je totiž pro pacienta klíčové, protože mohou žít až šestkrát déle než lidé, u nichž je onemocnění v pokročilém stadiu. U těch se průměrná doba dožití pohybuje kolem 1,5 roku. „Naděje dožití pacientů, u nichž je onemocnění odhaleno včas, je v průměru 9,5 let. Proto vznikl program včasného záchytu karcinomu pankreatu,“ vysvětluje Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické FN Olomouc.

Které nemocnice preventivně vyšetřují slinivku

  1. Fakultní nemocnice (FN) Olomouc, II. interní klinika gastroenterologická a geriatrická 
  2. Nemocnice České Budějovice, Oddělení gastroenterologie 
  3. FN Hradec Králové, II. interní gastroenterologická klinika 
  4. Nemocnice Agel Ostrava-Vítkovice, Centrum péče o zažívací trakt 
  5. IKEM, Klinika hepatogastroenterologie 
  6. Nemocnice Jablonec n. Nisou, Oddělení gastroenterologie
  7. Městská nemocnice Ostrava, Geriatrie a interna 
  8. FN u Sv. Anny Brno, II. interní klinika 
  9. ÚVN, Interní klinika, Odd. gastrointestinální endoskopie 
  10. Oblastní nemocnice Kolín, Endoskopické centrum 
  11. Nemocnice Frýdek-Místek, Gastrocentrum 
  12. FN Plzeň, I. interní klinika 
  13. FN Brno, Interní gastroenterologická klinika 
  14. Krajská zdravotní, Ústí nad L., Gastroenterologické oddělení 
  15. Nemocnice Na Homolce, Interní oddělení hepatologie 
  16. FN Královské Vinohrady, Gastrocentrum 
  17. VFN, IV. interní klinika – klinika gastroenterologie a hepatologie
  18. Nemocnice Tábor, Oddělení gastroenterologie

Zdroj: tisková zpráva České gastroenterologické společnosti

V budoucnu by zapojených klinik mělo být bezmála dvojnásobné množství. Program prevence počítá s účastí až 30 nemocnic. Pokud by se síť center rozšířila, prevence by se fakticky stala dalším tuzemským plošným screeningem. A to bezplatným, neboť již nyní vyšetření hradí zdravotní pojišťovny.

Gastroenterologové také nově upřesnili jedno z pravidel, jak se do programu zapojit. Pacienty by zpravidla měli oslovovat jejich ošetřující lékaři. Jde třeba o praktika, gastroenterologa, chirurga, onkologa nebo genetika. Lékaři, ale i sami zájemci z řad veřejnosti nově mají k dispozici dotazník sestavený odbornou lékařskou společností. 

Zájemce jej vyplní a pošle na mailovou adresu prevenceslinivka@fnhk.cz. Do měsíce pak lze čekat odpověď, zda zájemce bude do preventivního programu zařazen, či nikoliv. Účast na prevenci je samozřejmě dobrovolná.

Měli byste zájem o pravidelné vyšetření slinivky?

Program jen pro vybrané

Program zaměřený na včasné odhalení rakoviny slinivky spočívá v návštěvě centra vysoce specializované péče pro digestivní endoskopii. Zájemce do něj dochází jednou ročně. 

Prevence není určena široké veřejnosti, ale s ohledem na nutnost endoskopického vyšetření jsou do ní zařazováni jen lidé se zvýšeným rizikem této onkologické nemoci.

„Rizikoví jsou ti, kteří mají dva a více přímých příbuzných s rakovinou slinivky, trpí opakovanými akutními záněty či chronickým zánětem slinivky břišní. Ohroženi jsou také nositelé genetických mutací, které dokážeme identifikovat u osob i s jinými nádorovými onemocněními,“ připomíná gastroenterolog Ondřej Urban. 

Právě v této nemocnici lékaři prevenci rakoviny slinivky spustili a tady také zatím prošlo screeningem nejvíce lidí. Protože jde o prevenci, jsou to ti, kteří nepociťovali žádné obtíže.

KL24

Zatím se nám do programu přihlásilo 108 pacientů, 56 z nich splnilo kritéria pro vysokorizikové skupiny. Ve třech případech vyšetření odhalila ve slinivce drobné cysty, které dále sledujeme, protože z některých mohou vzniknout nádory, popsal pro Vitalia.cz Ondřej Urban. 

Galerie: Robotická resekce slinivky ve FN Olomouc

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).