Hlavní navigace

Od úterý bude hrazený jen 1 test na koronavirus za měsíc. Dosáhnou na něj i neočkovaní

28. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Počet hrazených PCR testů na SARS-CoV-2 se od března sníží na 1 měsíčně. Platí to jen o testech na vlastní žádost. Nově se rozšíří skupina lidí, kteří na něj budou mít nárok.

Zdravotní pojišťovny nyní hradí někomu až 5 PCR testů měsíčně, a to na vlastní žádost. Vesměs tedy jde o testy preventivní, nikoliv ty, jejichž provedení uložil lékař či hygienik.

Hrazeny jsou nyní dětem, mladým lidem do 18 let, dospělým, kteří jsou plně očkovaní proti covidu nebo mají nedokončené očkování, a lidem, kteří mají potvrzeno, že očkováni být nemohou ze zdravotních důvodů.

Zůstává hrazený jen 1 test měsíčně, ale pro více lidí

Od úterý 1. března se ale podmínky pro testování SARS-CoV-2 na vlastní žádost výrazně mění.

Pojišťovny už neproplatí 5 testů, ale pouze 1 test za kalendářní měsíc. Rozšíří se ovšem skupina, jež bude mít na tento hrazený test nárok.

Podstoupit bezplatný preventivní PCR test hrazený z veřejného zdravotního pojištění bude umožněno všem účastníkům veřejného zdravotního pojištění, uvádí ministerstvo zdravotnictví v mimořádném opatření, které začne platit v úterý 1. března.

Tyto dvě změny se ale nijak netýkají PCR testů na koronavirus, jejichž provedení ukládají lékaři nebo hygienici. V těchto případech žádná početní omezení neplatí. „Tímto mimořádným opatřením není nijak dotčeno testování na přítomnost viru SARS-CoV-2 indikované lékařem nebo orgánem ochrany veřejného zdraví z diagnostických nebo epidemiologických důvodů, které je i nadále plně hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění,“ upozorňuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Končí početní omezení u hromadných akcí

Vláda se také dohodla, že od 1. března se ruší jakákoliv početní omezení kulturních, sportovních či jiných hromadných akcí. Stále ale platí, že účastníci akcí ve vnitřních prostorech musí používat respirátor či nanoroušku.

Venku tato povinnost platí, pokud se akce či oslavy účastní více než 30 osob a zároveň nelze dodržet rozestup alespoň 1,5 metru od ostatních.

Jde o další vlnu rozvolnění. V minulosti rezort například již zrušil pětidenní karanténu po rizikovém kontaktu nebo předkládání očkovacích certifikátů u služeb či v restauracích a hospodách. Další vlnu lze očekávat v půlce března, kdy ministerstvo nejspíš zmírní pravidla pro nošení respirátorů.

Změny ministerstvo zdravotnictví vysvětluje tím, že počty nově nakažených virem SARS-CoV-2 jsou sice i nadále vysoké, neboť se denně dostávají k 10 tisícům, k přetížení zdravotnických zařízení ale díky očkování nedochází.

Snížení počtu testů zdůvodňuje také tím, že předkládání negativního výsledku PCR testu nebo doklad o očkování nebo prodělání nemoci není vyžadováno v případě využití některých služeb nebo účasti na hromadných akcích, takže se PCR test stává opět především diagnostickou metodou při podezření na onemocnění covid-19.

Testování loni stálo více než 9 miliard korun

Ke kroku je ale nejspíš vede i jiný důvod, který v nařízení není uveden, a totiž neúnosné náklady zdravotních pojišťoven.

Podle 6 zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven (všechny vyjma VZP) za testování na koronavirus jen za leden a část února 2022 zaplatí skoro 3,5 miliardy korun. Za rok 2020 vydaly 2,8 miliardy korun, v roce 2021 7,2 miliardy, přičemž dalších 1,99 miliardy je ještě potřeba doplatit, takže celkem je účet za minulý rok 9,2 miliardy korun za testování.

Takto vysoké výdaje si pojišťovny nemohou dovolit. Rezervní fondy brzy budou mít vyčerpány a rozpočet pro letošní rok oproti plánu nepočítá s navyšováním plateb za státní pojištěnce. To znamená jediné – na zdravotní péči nepůjde tolik peněz, kolik pojišťovny předpokládaly, takže budou muset někde šetřit.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).