Proboha, co je na Nivě unikátního? Je to jedna z mnoha napodobenin roquefortu. Podobné (a podle mě zdařilejší) kopie mají Němci, Dánové a další. Zas tu někdo posiluje falešnou představu, jak jsme výjímeční. Různá "pomazánková másla" mají Němci taky, jen jim říkají Aufstrich (pomazánka) a ne pomazánkové máslo (asi díky tomu, že u nich názvy nikdy neurčoval socialistický průmysl).
Když u nás vymýšlíme plejádu různých nových ochranných známek, které zase pro změnu neznají nikde jinde v Evropě, tak se nedivme, že zase neznáme ochranné známky, které fungují v Evropě.
Chráněná zeměpisná označení jsou na skutečných originálních výrobcích, ovšem pokud se k nám dováží "originály", které o místě původu nemají ani páru, tak mohou mít na etiketě obrázků a přesvědčujících textů kolik chtějí a pořád to budou jen plagiáty. Např. jeden obchodní řetězec dováží od známé potravinářské firmy něco, o čem tvrdí, že je to balsamico (dokonce s různými příchutěmi), nicméně vzhledem k tomu, že to o italskou Modenu nezavadilo ani při cestě kamionem k nám, tak to bude vždycky jenom napodobenina, na kterou ani chráněné zeměpisné označení nepatří a nikdy tam nebude.
A navzdory jiné chuti jiných sýrů rokfórového typu bude niva vždy jen česká, za což jí chráněné označení patří.
Pokiaľ mi internet funguje správne, názov balsamico chránený nie je. Chránený je jeho zložený tvar vo forme Aceto Balsamico di Modena, Aceto balsamico tradizionale di Modena alebo Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia (prvé viz nariadenie Rady č. 583/2009, druhé dve viz nariadenie Rady č. 813/2000).
Ono by bolo dosť blbé chrániť generický názov, kde dodržaním pôvodnej receptúry pri použití surovín z geografický odlišnej oblasti dokážeš vytvoriť produkt, ktorý je ľudským zmyslom v podstate na nerozoznanie od toho vytvoreného v tradičnom regióne.
Pokud budu mluvit za sebe tak NIVA za posledních pár let udělala VELKÝ pokrok - a řeknu vám že ne ke kvalitě ale ke katastrofě.
Byly časy kdy jsem si na kostičky na krájel Nivu a dal lehce zapést - jak se krásně rozplynula a tekla a dnes ? Pouze zhoubovatí jako žužu - tohle není z mléka - fuj.
Osobně ať koupím jakoukoliv tak chuť je strašná, vůbec se to nedá srovnat se zahraničníma podobnýma "plísňákama".
Za sebe - ano klidně může zmizet v propadlišti dějin.
Dokud se to nenaučí dělat z mléka tak ať se to jako sýr ani neprodává.
Není ten titulek zbytečně bulvární? Z předchozích zkušeností už sice vím, že se tomuto serveru mám vyhýbat, ale když jsem viděl tento titulek někde na serveru Root, nedalo mi to a na článek jsem se podíval...
Nepřijde mi, že by Nivě hrozil nějaký problém. Z článku jsem se nic moc nového nedozvěděl. Mlácení prázdné slámy a zbytečně zabitý čas.
Z duše mi hovoríš. Sledoval som kauzu ohľadom "pomazánkového másla". A to čo narozprával šéf Madety to bola táka hutná zmes polopráv až lží že som sa začal pýtať sám seba ako asi ten podnik funguje keď jeho šéf má takéto zmýšľanie. Potom prišiel jednoduchý test mlieka madeta & ... a bolo rozhodnuté. Madetu už radšej nie.
Je my to ľúto dlho som ju kupoval ale nebudem podporovať hnus len pretože že je domáci. Ťahať do toho EU sa stalo dobrým marketinkovým trikom všetkých šejdíru a lhářů a je celkom dobrým idikátorom nekvality. Že vitalia.cz ;o)