Nad článkem bych plakala. Jsem obézní diabetička II.typu. Počítám-li energetickou hodnotu jídla nebo dávky sacharidů, jsou pro mě krásná veliká jablka o váze 200-250 g spíše neštěstí, protože si je nemohu dovolit sníst v jedné porci. Jak nevábně vypadá přepůlené odložené jablko za pár hodin všichni víme. Kdyby se dala běžně sehnat malá jablíčka třeba 100g (jaká jsme běžně mívali, dokud měli rodiče chalupu), udělalo by mi to jen radost.
K čemu jsou malá jablíčka lidem, kteří nejí jadřince? Do jablka se chci zakousnout a ne jen opatrně jíst, abych se nezahryzl do jadřince, jehož část se mi dostane mezi zuby. My malá jablka používáme většinou jen jako náplň do závinů. Bratr je cukrovkář a jablka miluje. Rozhodně si je ale nepůlí, proto se divím vašemu půlení. HM...Ale není obézní.
Mám zkušenost, že naši politici se často vymlouvají na Brusel, když sami iniciativně přijímají paskvilní české předpisy. Jako v kauze nebalených koblih apod. Člověk pak vyjede do Rakouska či Německa a jen kouká, co tam je běžné a u nás zakázané, prý kvůli Bruselu. Takže by bylo dobré napsat, jaké konkrétní předpisy to zakazují. Vím, že předpis zakazující prodej některých klasických českých odrůd vydalo naše ministerstvo už dávno před vstupem do EU.