Názor k článku Příliš mnoho syrové stravy škodí od Patrik Chrz - Vino se nefermentuje proto, aby melo lepsi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 10. 2011 21:04

    Patrik Chrz

    Vino se nefermentuje proto, aby melo lepsi zdravotni ucinky, ale aby se clovek dostal do nalady - to jaksi z vinnych hroznu moc nejde. Podobne muzu naopak rici, ze lysohlavky se nefermentuji, protoze pak by ztratily ucinek. Caj se take fermentuje - je to snad ze zdravotnich duvodu?
    Důvodů pro fermentaci je více, kromě chuťových je to i trvanlivost (víno vydrží déle než hrozny, kysané zelí vydrží déle než hlávkové, fermentované salámy (např. uherák) vydrží déle než měkké, fermentovaný sýr (např. Gouda) vydrží déle než čerstvý (např. žervé).
    Jak by skončily fermentované lysohlávky nevím (nezkoušel jsem ani syrové), ale pokud by ztratily účinek tak je to jen důkaz toho, že fermentováním se neutralizují škodlivé látky v potravinách, to by tedy ty zdravotní důvody podporovalo.
    Lze předpokládat že fermentací nebo vařením dojde k rozrušení buněčné struktury a tím ke snadnější vstřebatelnosti látek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).