Masopust je podřízen běhu církevního kalendáře. Masopustní období trvá od Tří králů a končí Popeleční středou, kdy se otevírá čas Velikonočního půstu. Je to doba, ve které se lidé po vánočním adventu bujně veselí, dobře se jí a pije. I dnes se pořádají se tancovačky, bály a maškarní průvody a plesy.
Smažené šišky i koblížky, prejt a karneval
Nejznámější a zároveň také nejveselejší dny masopustu jsou poslední dny tohoto období. V minulosti se o masopustu konaly na královském dvoře hostiny, ve městech se tancovalo a na vesnicích byl masopust ve znamení vepřových hodů.
Ženy se scházely na „Jalové hody“, což není nic jiného než čas pro sešlost s přítelkyněmi a dětmi, při které se připravovalo vše na masopustní veselici.
Na co se však všichni nejvíce těšili, byl průvod maškar. Věřilo se, že maškary z domu vyhánějí nekalé síly a domácnosti přinášejí blahobyt v nastávajícím hospodářském roce.
Středem průvodu bývá svatba, která je doprovázena klauny, medvědem, který symbolizuje blahobyt, bábou s nůší, kobylou s koňským handlířem a dalšími postavami. Tradičně se také při masopustu pohřbívá basa, která zůstává pohřbena až do Velikonoc.
Přečtěte si: Guláš – roky jsem hledala ideální recept
Jak už bylo zmíněno, v čase masopustu se pořádají tučné hody s množstvím masa a na tuku smažených moučných jídel. Na řadu přichází i zabijačka. Typickým masopustním pokrmem je ovarová polévka s kroupami, pečená kolena, pečené vepřové maso či zabijačkový guláš, jitrničky, jelítka či škvarky. Smaží se masopustní šišky a koblížky.
Po tomto tučném období však přichází období přísně postní. Následuje 40denní půst, který trvá až do Velikonoc. Do jídelníčku se zařazuje čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice a pečené brambory.
Přečtěte si: Lehké dortíky s lehkostí
Připravte si i vy doma typický masopustní moučník:
Punčové řezy
Suroviny na 20 porcí:
dortový korpus:
-
9 vajec
-
300 g polohrubé mouky
-
240 g cukru
-
3 lžičky kypřícího prášku
-
citronová kůra
-
9 lžic vody
dále:
-
barva červená jahodová
-
100 g cukru krupice
-
marmeládová směs
-
200 g kandovaného ovoce
-
džus pomeranč 100%
-
citrónová šťáva
-
piškoty
-
tuzemský rum, punč
-
olej
Příprava korpusu: Žloutky a cukr umícháme. Přidáme strouhanou citrónovou kůru, z bílku ušlehaný sníh, polohrubou mouku a vše zlehka promícháme. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pomalu upečeme na 180 °C. Upečený a vychladlý moučník rozkrojíme po délce na tři stejné díly.
Náplň: Z cukru, džusu a vody uvaříme hustý sirup, přidáme potravinářskou červenou barvu, citrónovou šťávu, rum, případně punč. Polijeme rozlámané piškoty a vše smícháme.
Rumová poleva: cukr zalijeme vařící vodou, rumem a olejem a vymícháme na hustou polevu.
Spodní díl potřeme marmeládou, rozetřeme na něj polovinu náplně, překryjeme druhým dílem, pokapeme rumem, potřeme marmeládou, přidáme kandované ovoce a zbývající náplní a zakryjeme třetím dílem a asi na hodinu zatížíme. Potom celý moučník polijeme rumovou polevou, necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy.
Čtěte dále: Víte, jaká vejce kupujete?
Tvarohové smažené koblížky
Suroviny na 20 porcí
-
1 kypřící prášek
-
lžička rumu
-
250 g měkkého tvarohu
-
4 vejce
-
1 lžička cukru moučka
-
200 g cukru moučka
-
vanilkový cukr na obalení
-
olej na smažení
Všechny suroviny na koblížky smícháme a necháme 10 minut odpočinout. Zatím si nahřejeme olej na smažení a nachystáme cukr na obalení. Malou lžičkou dáváme do rozpáleného oleje malé hromádky těsta, smažíme 2–3 minuty. Tvarohové koblížky hned obalujeme v cukru a podáváme ještě teplé.
Recepty pro vás připravily Klára Větrovská a Lucie Orltová
ze 3. ročníku SŠ hotelnictví a gastronomie Hotelu International, s. r. o. oboru Kuchař-číšník