Připravte si s odborníky masopustní moučníky

Sdílet

Nejznámější dny masopustu jsou na konci tohoto období, kdy se lidé odpradávna veselili a hodovali. Ke sporáku vás zvou kuchaři ze Střední školy hotelnictví a gastronomie.

Masopust je podřízen běhu církevního kalendáře. Masopustní období trvá od Tří králů a končí Popeleční středou, kdy se otevírá čas Velikonočního půstu. Je to doba, ve které se lidé po vánočním adventu bujně veselí, dobře se jí a pije. I dnes se pořádají se tancovačky, bály a maškarní průvody a plesy.

Smažené šišky i koblížky, prejt a karneval

Nejznámější a zároveň také nejveselejší dny masopustu jsou poslední dny tohoto období. V minulosti se o masopustu konaly na královském dvoře hostiny, ve městech se tancovalo a na vesnicích byl masopust ve znamení vepřových hodů.

Ženy se scházely na „Jalové hody“, což není nic jiného než čas pro sešlost s přítelkyněmi a dětmi, při které se připravovalo vše na masopustní veselici.

Na co se však všichni nejvíce těšili, byl průvod maškar. Věřilo se, že maškary z domu vyhánějí nekalé síly a domácnosti přinášejí blahobyt v nastávajícím hospodářském roce.

Středem průvodu bývá svatba, která je doprovázena klauny, medvědem, který symbolizuje blahobyt, bábou s nůší, kobylou s koňským handlířem a dalšími postavami. Tradičně se také při masopustu pohřbívá basa, která zůstává pohřbena až do Velikonoc.

Jak už bylo zmíněno, v čase masopustu se pořádají tučné hody s množstvím masa a na tuku smažených moučných jídel. Na řadu přichází i zabijačka. Typickým masopustním pokrmem je ovarová polévka s kroupami, pečená kolena, pečené vepřové maso či zabijačkový guláš, jitrničky, jelítka či škvarky. Smaží se masopustní šišky a koblížky.

Po tomto tučném období však přichází období přísně postní. Následuje 40denní půst, který trvá až do Velikonoc. Do jídelníčku se zařazuje čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice a pečené brambory.

Připravte si i vy doma typický masopustní moučník:

Punčové řezy

Suroviny na 20 porcí:

dortový korpus:

  • 9 vajec

  • 300 g polohrubé mouky

  • 240 g cukru

  • 3 lžičky kypřícího prášku

  • citronová kůra

  • 9 lžic vody

dále:

  • barva červená jahodová

  • 100 g cukru krupice

  • marmeládová směs

  • 200 g kandovaného ovoce

  • džus pomeranč 100%

  • citrónová šťáva

  • piškoty

  • tuzemský rum, punč

  • olej

Příprava korpusu: Žloutky a cukr umícháme. Přidáme strouhanou citrónovou kůru, z bílku ušlehaný sníh, polohrubou mouku a vše zlehka promícháme. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a pomalu upečeme na 180 °C. Upečený a vychladlý moučník rozkrojíme po délce na tři stejné díly.

Náplň: Z cukru, džusu a vody uvaříme hustý sirup, přidáme potravinářskou červenou barvu, citrónovou šťávu, rum, případně punč. Polijeme rozlámané piškoty a vše smícháme.

Rumová poleva: cukr zalijeme vařící vodou, rumem a olejem a vymícháme na hustou polevu.

Spodní díl potřeme marmeládou, rozetřeme na něj polovinu náplně, překryjeme druhým dílem, pokapeme rumem, potřeme marmeládou, přidáme kandované ovoce a zbývající náplní a zakryjeme třetím dílem a asi na hodinu zatížíme. Potom celý moučník polijeme rumovou polevou, necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy.

Tvarohové smažené koblížky

Suroviny na 20 porcí

  • 1 kypřící prášek

  • lžička rumu

  • 250 g měkkého tvarohu

  • 4 vejce

  • 1 lžička cukru moučka

  • 200 g cukru moučka

  • vanilkový cukr na obalení

  • olej na smažení

Všechny suroviny na koblížky smícháme a necháme 10 minut odpočinout. Zatím si nahřejeme olej na smažení a nachystáme cukr na obalení. Malou lžičkou dáváme do rozpáleného oleje malé hromádky těsta, smažíme 2–3 minuty. Tvarohové koblížky hned obalujeme v cukru a podáváme ještě teplé.

Recepty pro vás připravily Klára Větrovská a Lucie Orltová
ze 3. ročníku SŠ hotelnictví a gastronomie Hotelu International, s. r. o. oboru Kuchař-číšník

Seriál: U sporáku

Autor článku

Střední škola hotelnictví a gastronomie Hotelu International vyučuje teorii a praxi v prostorách mezinárodního hotelu Crowne Plaza Prague.

Články jsou připravovány ve spolupráci se studenty a obornými pracovníky školy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).