Hlavní navigace

Pojišťovny přispějí na výplně zubních kanálků. Pacient však možná zaplatí stejně

Sdílet

 Autor: Depositphotos
S koncem amalgámu chce stát změnit také systém úhrad péče zubařů. Za dva roky by si pacient vybranou plombu či ošetření kanálků už nemusel platit zcela. U zubařů se smlouvou by mu na ni přispěly pojišťovny, ať už si zvolí jakýkoliv materiál či postup. Zdravotní péči to ale zlevnit nemusí.

O tom, jak se promění úhrada plomb zejména u dospělých pacientů, jsme psali tady. Ministerstvo zdravotnictví se dohodlo s Českou stomatologickou komorou, že i po konci amalgámu zůstane jedna z bílých výplní plně hrazena i dospělým pacientům. Na ostatní typy výplní budou zdravotní pojišťovny přispívat částečně – do výše plné úhrady základní bílé plomby.

Co se dozvíte v článku
  1. Výplň kanálků hrazená i dospělým
  2. V čem metoda spočívá
  3. Ne každý lékař hrazenou péči nabízí
  4. Ostatní metody s příspěvkem
  5. Levnější ošetření? Není to jisté

Stejně jako u plomb ministerstvo ustoupilo také v plánech, jež se týkají endodoncie. Konkrétně vyplňování kořenových kanálků pod mrtvými či poškozenými zuby.

Výplň kanálků hrazená i dospělým

Původně zástupci rezortu do novely zákona o veřejném zdravotním pojištění navrhovali, aby pojišťovny dospělým za dva roky nehradily žádnou variantu ošetření kanálků. Po jednání se stomatology ale ministerstvo oznámilo, že zachová plnou úhradu u tzv. metody základního centrálního čepu.

V čem metoda spočívá

Podle portálu zuby.cz při metodě základního centrálního čepu lékař ošetřuje kanálek speciální hmotou aplikovanou pomocí spirálovitého rotačního plniče upnutého do zubní vrtačky. Následně bývá do kanálku zaveden jeden centrální čep z gutaperči, tedy gumy rostlinného původu podobné kaučuku.

Plná úhrada se dle novely u dospělých pacientů bude týkat jen vyplňování kanálků metodou základního centrálního čepu pod některými zuby. Konkrétně půjde o přední část chrupu – řezáky a špičáky. Ošetření bude plně hrazené pro dospělé také u čtyřky a pětky.

U dětí budou i za dva roky, kdy by měla novela začít platit, zdravotní pojišťovny plně hradit toto ošetření pod kterýmkoliv zubem.

Pojišťovna tuto péči proplatí pod jedním zubem jen jednou a s úhradou samozřejmě mohou počítat pouze pacienti, které ošetřují zubní lékaři se smlouvami.

Ne každý lékař hrazenou péči nabízí

Ne každý pacient si ale výše uvedenou metodu vybere. Ostatně může se dostat i do situace, kdy ji, ačkoliv je už nyní hrazená, zubař neprovádí, byť má smlouvy se zdravotními pojišťovnami.

Rozdíl mezi úhradami

Metodu základního centrálního čepu hradí zdravotní pojišťovny již dnes. Ministerstvo ovšem chtělo tuto plnou úhradu od roku 2026 zrušit. Nakonec od plánů upustilo a metodu ponechá i nadále hrazenou. Nejspíš ale změní výši úhrady. Nová bude možnost příspěvku na jiné typy ošetření kanálků i zpětně vyplácené bonusy na zubní péči od pojišťoven.

K situaci, kdy lékař se smlouvou nenabízí plně hrazenou péči, by nemělo v ordinacích docházet. Zkušenosti s amalgámem ovšem v minulosti ukázaly, že takové situaci v praxi nastávají. Šlo zejména o dobu, kdy zdravotní pojišťovny ještě nehradily takzvaný kapslový amalgám. Někteří zubaři tehdy ten, který se míchal přímo v ordinacích, pacientům odmítli dělat. Někteří, ač smlouvy mají, dodnes nedělají ani ten kapslový, ačkoliv jde v současnosti o jedinou variantu plně hrazené plomby.

Redaktorka hovořila s lékařem, jenž smlouvy na pojišťovnu nemá a metodu základního centrálního čepu za hotové nenabízí, protože není přesvědčen o jejím efektu.

Podle prezidenta stomatologické komory Romana Šmuclera nicméně nejde v případě centrálního čepu o zastaralý či nevhodný postup péče a pokračující úhradu této metody nepovažuje za zpátečnický krok. Zubní lékaři ji provádějí masivně. A pak jsou specialisté v endodoncii, kteří vše provádějí pod mikroskopem a užívají jiné varianty plnění. Klíčové je ale pečlivé vyčištění, ne až tak metoda zaplnění, podotýká Roman Šmucler s tím, že letošek u ošetření základním centrálním čepem přinesl výrazně štědřejší úhradu než léta minulá.

Je to metoda lege artis a pamatuju si, jak jsme s jejím pečlivým prováděním měli u nás v Asklepionu výsledky vysoce přes 90 procent. To tedy není špatné. Ano, jsou metody ještě dokonalejší a náročnější, které o něco zlepší výsledek, a je na pacientovi, zda si je bude hradit. Leč, proč extrahovat zuby kvůli tomu, že nemám na nadstandard a šance na úspěch je třeba jen 90 nebo 75 procent, když si s tím lékař nedá takovou práci?, uvádí stomatolog.

Ostatní metody s příspěvkem

Pro pacienty, jejichž zubař jim metodu základního centrálního čepu nedoporučí, neprovede či si sami vyberou jinou, je novinkou to, že do budoucna si nehrazené metody výplně už nebudou hradit zcela ze svého. Nově i v případě nadstandardu pojišťovna zu­baři pošle stejné peníze jako při ošetření metodou centrálního čepu.

Rozdíl v úhradě a ceně ošetření si pacient doplatí ze svého. Aspoň takový plán je v novele, která ovšem zatím neprošla ani vládou, takže je zatím jen hypotetický.

Pokud by novela v současném znění (alespoň v té části, která se týká stomatologie) prošla parlamentem, znamenalo by to, že pacienti by si již většinu metod čištění kanálků nehradili pouze ze svého, jak je tomu nyní. V budoucnu by na ošetření a materiál jen přispívali.

Navíc zdravotní pojišťovny dostanou více rozvázané ruce u nenárokových příspěvků na prevenci, takže ministerstvo počítá s tím, že zpětně vyplácený příspěvek bude možné čerpat také na ošetření u zubaře doplácené z kapsy pacienta.

Jak moc bude peněženka pacientů ušetřena, je ovšem otázkou. Není totiž jasné, jaké výše by úhrada, a tedy i příspěvek na ošetření kanálků, ale i bílé plomby, mohla být. Stanoví ji až vyhláška pro rok 2026.

Samotná úhrada (bez příspěvku na prevenci) ale nejspíš nebude nijak závratná. Půjde řádově o stokoruny, ne tisíce. Úhrada za ošetření jednoho kanálku činí v současnosti 901 Kč. Za kompozitní vrstvenou plombu, kterou mají hrazeny třeba děti, nyní pojišťovny proplácí 1100 Kč.

Ředitel ministerského odboru regulace cen a úhrad Tomáš Troch na pracovní snídani 20. září uvedl, že u plomby bude nejspíš budoucí úhrada dalece nižší, protože na rozdíl od té současné má pokrýt levnější nevrstvený materiál. Zda to bude platit i u kanálků, na to řeč nepřišla, ale dohodnuté navýšení na 1000 Kč mezi stomatology a zdravotními pojišťovnami v příštím roce přes ministerstvo nejspíše neprojde.

Jste ochotni si připlatit za ošetření kořenových kanálků zubu?

Levnější ošetření? Není to jisté

Nejde ale jen o výši úhrady a příspěvku. V ordinacích může docházet také k situacím, že zubaři služby s příchodem novely podraží, takže příspěvek od zdravotní pojišťovny na plombu nebo ošetření kořenového kanálku nebude v konečné ceně znát. Pacient prostě zaplatí i po účinnosti novely stejně jako teď.

Vznikl by podobný efekt jako třeba při snižování DPH, kdy jej spotřebitel ve finále na ceně zboží vůbec nepoznal, protože rozdíl mezi vyšší a nižší daní skončil v marži obchodníků.

Stomatologická komora i ministerstvo už dříve připustily, že se to stát může. Cena výplně je libovolná a já se trochu bojím toho, že když nyní stojí třeba 2200 Kč, tak po zavedení částečné úhrady bude stát opět 2200 Kč, uvedl již dříve Roman Šmucler.

KL24

Lékaři pacientovi nahradili obě kyčle naráz. Taková operace se ale pro každého nehodí Přečtěte si také:

Lékaři pacientovi nahradili obě kyčle naráz. Taková operace se ale pro každého nehodí

Podle zástupců ministerstva ale existují nástroje, jak si ceny u zubařů pohlídat a případně do nich zasáhnout. Třeba ceny u zubařů zastropovat. Je to jedna z variant pro zpřístupnění stomatologické péče. Bude ale záležet na tom, jaké budou dopady novely, vysvětluje ředitel odboru regulace cen a úhrad. Fungovat bude i nějaká bazální konkurence, kdy pacient si bude hledat ordinaci, kde bude mít nižší doplatek, uvedl již dříve pro Vitalia.cz Tomáš Troch. 

Faktem je, že vyznat se v rozdílech mezi materiály i kvalitou práce je ve stomatologii kvůli jejich pestrosti nebo třeba mnoha položkám hrazených pacientem v podstatě nemožné. Než ale cokoliv pacient jakémukoli lékaři zaplatí, ten by mu měl srozumitelně a dostatečně vysvětlit, co si vlastně objednává a kolik bude platit. Toto vysvětlení a seznámení s cenou musí přijít ještě před ošetřením. Samozřejmostí je pak účet, na kterém by mělo být uvedeno, za co pacient platil.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).