Je s podivem že NIVA má ochranou známku - Jakýkoliv zahraniční sýr s modrou plísní je nesrovnatelně chutnější a lepší.
České pivo - co to je ??? Navíc jakým zázrakem se dostali k ochrané známce piva jako Znojmo či Březňák či Herold ??? Nejsou o nic více lepší či kvalitnější než zbylá produkce ze středních pivovarů.
A Euro ? - jednoznačně ano - v ten okamžik by obchodníci už neměli důvod si vymejšlet proč je to tady dražší než u sousedů - porovnání by bylo okamžité a viditelné.
Naprosto souhlasím. Rád kupuji místní potraviny, které necestovaly přes celou evropu, ale s několika výjimkami - místo Nivy, mizerné kopie roquefortu, si raději koupím sýr francouzský (totéž u hermelínu, špatné kopie camembertu). Rovněž červené víno z Moravy jaksi nemusím (bílá vína mají dobrá). A souhlasím, že bychom měli přestat si hrát na „česká specifika“ – českými zákony umožňujícími tunelování a korupci počínaje a zbytečným lpěním na české koruně konče.
Hmm, tak nám pražák "znalec" vína řekl, že mu nechutná moravské víno :D, že moravská vína vyhravájí soutěže i ve francii, kde jsou citlivé na kvalitu už zamlčíme, hlavně, ž ejsme se prezentovali jako velká znalkyně :D
Každý skutečný znalec vína vám řekne, že nezáleží na původu vína, ale jestli vám chutná, ale to řekne znalec ne pražák :D, ono to vypadá lepší na večeři podávat "francouzké víno", člověk pak vypadá COOL :D a hlavně na to má :D
P.S. Jsem zvědav, jak mi zde začnou pražáci znalci a jak nemám rád pražáky (na 99procent to začnou psát náplavy :D)
To byste napred museli prestst syslit dobre vino pro sebe, zatimco prazakum prodavate tretak. Verim tomu, ze na Morave mate i nejake dobre cervene, ale to, co clovek obvykle potka v krame, se neda pit. Ono je tezke v krame najit i dobre moravske bile. Kdyz mate to dobre vino, tak kde je? Vychlastate ho sami nebo vyvezete?
- U pomazánkového másla přece vůbec nejde o obsah tuku, ale o chuť a způsob užití výrobku. A když už jsme u toho, kolik procent mléčného tuku obsahuje máslo bambucké, potažmo kakaové? Moc ho tam nebude, žejo?
- Ono slovo "máslo" nějak vadí našim výrobcům při exportu? On snad v Evropě ještě někdo jiný zná a používá slovo "máslo"? Slováci mají "maslo", Angličani a Němci mají "butter", Srbové "puter", Poláci "masło". Ruské "масло" dokonce ani neznamená máslo, nýbrž tuk. Spojení "pomazánkové máslo" je na obalu natištěno pro nás, pro nikoho jiného. A my víme, že "pomazánkové máslo" není totéž co "máslo", zrovna jako každý Angličan ví, že "butterfly" se nemaže na chleba.
Je to přesně týž problém jako se zavařeninami. Ano, "marmalade" se dělá z citrusového ovoce... "marmeláda" ovšem nikoliv. V češtině prostě marmeláda znamená něco jiného, než co v angličtině znamená "marmalade". Kdo a z jakého titulu nám chce určovat významy slov v našem jazyce?
Nesouhlasim s tim, ze nekvalitni potraviny v CR jsou tu proto, protoze lidi chteji to nejlevnejsi je prokazane ze stejne a lepsi potraviny stoji ve stejnem retezci v zahranici mene! a k tomu € rozhodne ano prispelo by ke snizeni cen to by totiz CNB nemohla intervenovat coz ma zasejc v planu pac ceny nerostli tak jak by si prali...
A nebo je v zahranici stejny typ potravin s vyrazne lepsim slozenim a za nizsi ceny. Navic stejna vec se pro CR vyrabi v Rumunsku, pro "zapadni zeme" se ale vyrabi nekde uplne jinde, prekvapive vic na zapad. Hold jako stoji v titulku - v CR odpad. Proc ne, kdyz jim to prochazi. Dokud je co dojit, tak se doji.
Vůbec si nemyslím, že pákové baterie jsou zbytečnost prosazená lobbisty. Jen bylo třeba u toho myslet - což je pro naše úředníky neznámý pojem - a rozlišit prostory/provozy.
Souhlasím, že v potravinářském provozu, kde je vše balené a nikdo nepřijde do kontaktu s potravinami (včetně ovoce/zeleniny, které si stejně máme opláchnout), jsou pákové baterie zbytečné.
Ale například v přípravně masa apod. jsou pákovky úžasná věc i pro provozovatele. Můžete je totiž ovládat lokty omatlaných rukou. Takže ta vodovodní baterie se neumatlá, nemusí se tolik čistit a nezůstane na ní něco, co by způsobovalo problém. Např kousky masa a živočišného tuku, ze kterých se může rozjet salmonela.
Za mne souhlas: v přípravně potravin mají být pákové baterie.
PS: úchylnost byla jiná - vodovodní baterie, které se ovládají zcela bez doteku rukou (fotobuňka apod.). To byl úlet. Přitom stačí ty pákovky.