Vůbec si nemyslím, že pákové baterie jsou zbytečnost prosazená lobbisty. Jen bylo třeba u toho myslet - což je pro naše úředníky neznámý pojem - a rozlišit prostory/provozy.
Souhlasím, že v potravinářském provozu, kde je vše balené a nikdo nepřijde do kontaktu s potravinami (včetně ovoce/zeleniny, které si stejně máme opláchnout), jsou pákové baterie zbytečné.
Ale například v přípravně masa apod. jsou pákovky úžasná věc i pro provozovatele. Můžete je totiž ovládat lokty omatlaných rukou. Takže ta vodovodní baterie se neumatlá, nemusí se tolik čistit a nezůstane na ní něco, co by způsobovalo problém. Např kousky masa a živočišného tuku, ze kterých se může rozjet salmonela.
Za mne souhlas: v přípravně potravin mají být pákové baterie.
PS: úchylnost byla jiná - vodovodní baterie, které se ovládají zcela bez doteku rukou (fotobuňka apod.). To byl úlet. Přitom stačí ty pákovky.