Názor k článku Problémy české gastronomie? Nezájem učňů a experimentátoři od Mareš - On by s trochou dobré vůle ten guláš...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 2. 2015 14:29

    Mareš (neregistrovaný)

    On by s trochou dobré vůle ten guláš za osmdesát šel, a ani by se nemusely moc okrajovat náklady. Můj řezňas prodává kližku za 125 Kč / kilo (při velkoobchodních cenách a odběru přímo od producenta by se to, předpokládám, dalo stlačit tak na stovku). Při dvaceti dekách masa na porci mám z kila kližky pět porcí, v každé masa tak za 20-25 korun. Co potřebuju dál? Sádlo, cibuli, koření, vodu a včerejší chleba na zahuštění; to jsou v přepočtu na porci korunové položky, takže řekněme, že mám v porci guláše surovin dohromady za pětatřicet korun. A vaří se to v podstatě samo, nejvíc času na tom zabere ta pitomá cibul.

    Na kvalitním jídle za nízké ceny není nic nereálného, jenom by hospodský nesměl být lemra líná. Já si třeba ještě pamatuju, jak do hospody k nám v ulici přivezli každý týden půlku krávy a kuchař si to sám boural... těm dnešním vohráblům to strčí pod nos rozporcované, vakuované, nasosané vodou, a pochopitelně si to nechají pěkně tučně zaplatit. To už je takový smutný standard dnešní doby: cokoliv si člověk kupuje, může mít jistotu, že kromě surovin a práce si v té ceně úplně zbytečně platí ještě deset až patnáct parazitů s aktovkama a kravatama. :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).