Názor k článku Problémy české gastronomie? Nezájem učňů a experimentátoři od Miloslav Ponkrác - 1) Mně se líbí, jak si podnikatelé stěžují,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 2. 2015 16:54

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    1) Mně se líbí, jak si podnikatelé stěžují, co leze za materiál ze školy. Ale že by si ty ildi vychovali sami, nebo si zařídili ve svých firmách učňovské podniky, případně brali lidi na praxi, to jaksi nezmiňují.

    Základním českým, i světovým problémem dnes není stát, ale velké společnosti a korporace. Chtěli by jen brát, brát, brát a brát a zase brát. A nic nedat.

    Školy nejsou a nikdy nebyly od toho, aby dodaly firmám hotové pracovníky. Pokud se tak kdy v historii stalo, tak proto, že firmy část učednictví převzaly a braly žáky a studenty na praxi.

    2) Lidé se učí a volí si zaměstnání podle svých potřeb. Ani já jsem nestudoval stylem: „Co by bylo nejlepší pro cizí firmu X“, ale stylem co je nejlepší pro mě.

    Lidé se rozhodují podle možností uplatnění, zájmu, budoucnosti oboru a PLATU v daném oboru.

    A co firmy nabízejí, takovou kvalitu dostanou. Jejich plačky jsou jen přiznáním jejich špatného přístupu.

    Dnes bych se učil kuchařem jen ze zájmu, nebo v případě, že bych chtěl odjet do zahraničí. Stejně tak bych zvažoval kriticky i technické obory, kterých je údajný nedostatek, ale platy tomu neodpovídají.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).