ja prave o tom materialu co do podniku chodi na praxi mluvim!!!
protoze do par restauraci vidim mohu vam popsat konkretni situaci. z oboru kuchar cisnik chodi do konkretniho hotelu o kterem budu psat cca 15 ucnu. tedy melo by. bezne se dostavi behem tydne kdy maji praxi 5-6 ucnu, ostatni na to s*rou.
ze skoly prichazeji takrka s nulovymi vedomostmi. prakticky nezvladnou ani oloupat a nakrajet cibuli v pozadovane hrubosti/jemnosti a to v prijatelnem case. neni vyjimkou, ze 2kg cibule na gulas jsou pro ucne prace na cele dopoledne.
pokud se snazi kuchar ci provozni rucici za prakticky vycvik ucnu tyto neco naucit, je to jako hazet hrach na zed. v 90% dostanete odpoved, ja to stejne nebudu delat, me na skolu prihlasila mama, potrebuju jen vyucak u plotny stat stejne nebudu .... proste nezajem.
dalsi svizel jsou rodice, fyzicka kondice ucnu je tragicka, pokud chcete aby ke stolu zanesl vice nez jeden talir najednou a nenosil to jako nusi, tak zjistite, ze proste fyzicky je neschopen na jedne ruce nest 2 talire. rodice pak chodi do hotelu a stezuji si, ze fyzicky pretezuji jejich cukrova ditka. o odneseni teplych polevek s hangrletem na ruce, nebo behem poledne zaneseni 150 obedu ani nemluvim, pozor to je v hotelu naprosto normalni smena a ucni jsou "navic" takze zadne ze by to chudinky oddreli.
provozni jakozto vedouci praktickeho vycviku znamkuje ucne podle toho co zvladli. je zcela bezne, ze 1/2 neni klasifikovana protoze vubec neprisla, polovina z te co chodi pak neprospeje a zbytek ma ekvivalent znamek 3-4, najde se obcas vyjimka potvrzujici pravidlo. ucen co ma snahu a chut. takoveho si na praxi podniky piplaji a je zcela bezne, ze jej berou na brigady o vikendech a daji mu klidne rok pred vyucenim vedet, ze maji zajem aby u nich pracoval. co se ovsem tyce tech co neprojdou nebo maji mizerne hodnoceni, tak to prijde reditel s ucitely z ucnaku a dela hrozny zle, ze jejich zaci neprospivaji. ano problem je v dementich dotacich na zaka.
takze co s tim?