" Mezi dominantně používanými obilovinami u nás – pšenicí, žitem a ječmenem – není přitom z hlediska lepku žádný podstatný rozdíl, méně jej obsahuje jen oves "
V pšenici seté je lepku až 80%, v žitu a ječmenu také ?
" Jsme-li u lepku, pak je vhodné připomenout, že lepek se podílí rozhodující mírou na lidské spotřebě rostlinných bílkovin, a kromě celiaků a osob alergických na lepek neexistují žádné racionální důvody, proč potraviny obsahující lepek vylučovat ze svých jídelníčků. "
Stále jsem se nezvěděl, v čem je lepek pro náš organismus prospěšný a proč se jím tedy cpát. P. Havel se stále opakuje, ale argument žádný.
Když si někde sem tam dám něco z pšenky, cítím se do 20. minut neskutečně unavený a usínám za pochodu.
Jenže ta svíčková, nebo šípková ze zvěřiny se s ničím jiným, než s knedlíkem jíst nedá. Vařím ho alespoň ze špaldy, únava není tak zdrcující. Nebude to tím, že toho lepku je tam o 1/2 méně ?
Jinak vyrobit kvas a poté upéct chleba se dá lehce doma. Je to o lenosti.