Trhané hovězí nebo vepřové maso se k nám dostalo z Jižní Ameriky a v posledních letech se těší velké oblibě. Kromě kvalitního kusu masa ale budete potřebovat i dobrý gril a trpělivost, peče se velmi pozvolna. Maso by obecně nemělo být příliš libové, aby dosáhlo správné šťavnatosti. Tuk je v tomto případě nositelem chuti, vždy tak sáhněte po prorostlejších kouscích. Na trhané vepřové se hodí krkovička. V případě hovězího doporučujeme krk nebo libovější zadní.
Co se dozvíte v článku
Krok č. 1: Výběr masa
Při výběru masa si dejte záležet a zaměřte se na původ. Vydejte se na některou z blízkých biofarem a nechte si poradit farmářem. „Pokud si chci připravit opravdu slušné jídlo, objednávám si maso s dostatečným předstihem u ekologických zemědělců. Získám tak jistotu, že dostanu přesně tu partii nebo řez, který potřebuji, dostatečně vyzrálý a ve velmi slušné kvalitě,“ vyzdvihl přednosti bio masa kuchař Hugo Hromas.
Proto nespěchejte a dejte si s výběrem na čas. Interaktivní mapu se seznamem farem hospodařících v ekologickém režimu najdete na kamprobio.cz nebo lovime.bio. Produkty v biokvalitě seženete také v obchodech, kde je poznáte podle loga biolistu a biozebry. Jedině ta zaručí, že se skutečně jedná o biopotraviny.
Vepřová krkovice, ideálně v kvalitě bio
Tip: Pro kvalitní maso doporučujeme vyrazit na Ekofarmu Svinná, která se nachází na Šumavě. Kromě faremního e-shopu můžete zavítat také do restaurace nebo se ubytovat v nově zrekonstruovaném Penzionu Stará Vápenka.
Krok č. 2: Odstranit tuk a okořenit
Dalším krokem je odstranění přebytečného tuku z povrchu masa. Poté maso svažte kuchyňským provázkem tak, aby se opékalo rovnoměrně z každé strany a potřete jej olivovým olejem. Následuje směs koření. Volte klasickou kombinaci – čerstvě namletý pepř a kvalitní sůl. Dále můžete doplnit o prolisovaný česnek a čerstvý tymián nebo jiné bylinky dle vlastního výběru.
Krok č. 3: Pozvolné grilování
Nikam nespěchejte. Obecně platí, že čím větší kus masa budete grilovat, tím více času nad přípravou strávíte. Steaky o hmotnosti alespoň 2 kg se grilují při teplotě 110–120 stupňů v délce asi 4–6 hodin. Záleží na druhu a velikosti, maso je potřeba kontrolovat teploměrem, teplota by měla být mezi 90 a 94 stupni. Hotové je ve chvíli, kdy má teplotu asi 95 stupňů a jde trhat prsty.
Krok č. 4: Trhání
Hotové maso přemístěte ideálně na prkýnko, aby se lépe trhalo. Dále budete potřebovat dvě vidličky, pomocí kterých steak natrháte. Maso trhejte do té doby, než budete mít z pečínky vlákna. Takto připravené maso podle chuti ještě okořeňte.
Trhané vepřové maso
Jak trhané maso využít? S čím ho jíst?
Oblíbená specialita v hovězí variantě se nejčastěji podává namísto mletého masa v opečených bulkách v kombinaci s pikantní omáčkou a čerstvou zeleninou. Trhané vepřové je delikátní i samostatně na žitném chlebu s hořčicí.
Skvěle se hodí do burgerů místo klasické placky z mletého masa, užijte ho s pečenými bramborami a omáčkou, nebo s rýží. Ladí dobře i v tacos ochucené pikantními omáčkami. Zajímavá kombinace je i s kokosovou rýží a mangem.