Látky obsažené v sóji jako fytáty, fytoestrogeny, goitrogeny nejsou pro člověka příliš vhodné a konzumace soji by proto neměla překračovat nějakých 20-50 g denně. Jenže soja je díky své láci dneska v potravinách všudypřítomná a konzument tuto dávku hravě saturuje i když cíleně nevaří sojový pokrm. Proto by neměl tuto dávku ještě zvyšovat přímou konzumací soji.
Článek například nezmiňuje názory, že evropská populace (na rozdíl od asijské) není na konzumaci sóji geneticky stavěna a tak sója může u nás být zdrojem alergií i různých dalších problémů. Možná má ale pravdu kuchař Vaněk, který tvrdí, že „neexistují nezdravé potraviny, ale jen nezdravá množství“. A to platí jak o sóje, tak o masu. Inu, všeho s mírou.
Asi tak, podobných odlišností mezi rasami je spousta, bohužel se to kvůli šílenství politické korektnosti nesluší říkat.
Zrovna sója je pro většinu původních Evropanů vysloveně svinstvo, hodně jde právě o vznik alergií. Tady bych nepoužil pojem "existují názory", tohle beru za poměrně prokázané. Naopak asiati jsou na ni přizpůsobení lépe, zase ale například vesměs nezvládají kravské mléko. Podobné odlišnosti mezi národy mi přijdou celkem logické a pochopitelné a není od věci to více respektovat.
Bohužel se do stravy v Evropě dostává sója tak jako tak ve formě různých příměsí a vyhnout se jí je problém, jíst ji ale ještě navíc samostatně už by mi přišlo jako slušná absurdita :-(
Tak já věřím tomu, že v těch kravskejch fabrikách, kdy kráva louku za celý život nevidí to tak asi je. Co by jim taky měli dát jinýho? Podle mě, ale celej ten systém není normální! Normální je louka a když není louka, tak seno. Přilepšuje se jim tím, že se dává Kraftfutr. Jsou to slisovaný otruby. Je jich několik druhů podle složení vitamínů. Záleží na vás co tý krávě chcete dát.