Bohužel autorka rozšiřuje obecně zažitý nesmysl, že látky přirozeně obsažené v ovoci a zelenině jsou éčka. Definice (podle emulgatory.cz) je: „"Éčka" je lidový název pro látky, které se přidávají do potravin proto, aby vylepšily vlastnosti takové potraviny.“ Ta samá sloučenina může být „éčko“, když se přidá někam, kde se přirozeně nevyskytuje, nebo není éčkem, pokud je tam obsažena přirozeně. A různé studie ukazují, že přirozeně obsažené látky mohou mít jiný účinek než syntetické přidané látky, byť mají stejný chemický vzorec. Jinak pro mě jsou éčka strašákem nejen kvůli možnému zdravotnímu účinku, ale hlavně kvůli tomu, že často indikují levnou ošizenou potravinu, kde éčka znamenají klamání zákazníka (barviva), šetření na vajíčkách (emulgátory), lenost dopravovat do obchodu denně čerstvé potraviny (konzervanty) apod.
Pokud si zapisujete odkazy na všechno, co čtete, klobouk dolů. Já to nedělám. Četl jsem o tom vícekrát na různě orientovaných webech (tuším, že včetně Vitalie), ale namátkou jsem teď na webu našel
http://dr.frej.cz/zdravi/riziko-multivitaminovych-pripravku
Zajímavé, začínám tušit odkud vítr fouká. Odkazovaný článek na jednu studii odkazuje a ta překvapivě vychází mírně pozitivně pro potravinové doplňky. Další, které prý vycházejí negativně tam raději neodkazuje. Ale prý existují...
A o rozdílech mezi přírodními a umělými vitamíny jsou tam akorát kydy typu že bylinky nejsou chemie a patáky se dělají z ropy.
Tak dík...
Autorka zapomněla uvést jednu maličkost týkající se údajné bezpečnosti éček. Ano, jejich účinky se testují, ale pouze JEDNOTLIVĚ, každá látka zvlášť. Nikdo nikde se nezabývá tím, co to udělá, když se smíchá éček víc, jak se navzájemně ovlivňují atd. Deset a více éček v jedné potravině přitom není vyjímkou. Proč asi přibývá tolik alergií, obzvláště potravinových...?
Jak mezi sebou reagují éčka by se dalo zjistit stejnou cestou, jako se zjišťují reakce léků mezi sebou. Na příbalových letácích jsou uvedeny některé kombinace, které se nedoporučují.
Jenže to by se muselo s pravdou ven, že prostě éčka nejsou jen další neškodná ingredience, protože je vládami schválená, (jak jsme i v tomto článku manipulováni,) ale pro tělo cizorodá chemická látka. Navíc když porovnáme, jak často bereme léky, a jak často jíme potraviny s éčky!
Zde je odkaz na kompletní seznam éček i s popisem, jak se vyrábějí a jaké mají skóre škodlivosti.
Ať si každý udělá obrázek, kolik je jich opravdu přírodních a kolik čistě umělých produktů chemického průmyslu. http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek
To jezase blbost. Umele pridavane veci jsou podvod na zakaznika. Ano chci mit pecivo jako domaci zlute z domacich vajec - tak proc je tam podnikatel nefa? To radsi pančuje a otravuje lidi chemickymi sračkami. Vitamin C z lachemy Brno neni totez co vitamin C v citronu. Protoze v potravinach prirozenych je v komplexu.
Chemieje svinstvo a meli by byt za to trestani vyrobci a prodejci! Ne MY, spotrebitele, ONI to tam davaji. V zakuscich chemicka vanilkova vune, ale musi zdrazit, protoze canilka zdrazila! Vse je jen podvod na zakaznicich, jeji odirani o prachy a otravovani chemii. Je treba jist co nejvic prirozenych potravin, klidne i mrazenych a susenych.