Názor k článku Proč jsou „éčka“ strašák? od Jiří - Bohužel autorka rozšiřuje obecně zažitý nesmysl, že látky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 7. 2014 8:23

    Jiří (neregistrovaný)

    Bohužel autorka rozšiřuje obecně zažitý nesmysl, že látky přirozeně obsažené v ovoci a zelenině jsou éčka. Definice (podle emulgatory.cz) je: „"Éčka" je lidový název pro látky, které se přidávají do potravin proto, aby vylepšily vlastnosti takové potraviny.“ Ta samá sloučenina může být „éčko“, když se přidá někam, kde se přirozeně nevyskytuje, nebo není éčkem, pokud je tam obsažena přirozeně. A různé studie ukazují, že přirozeně obsažené látky mohou mít jiný účinek než syntetické přidané látky, byť mají stejný chemický vzorec. Jinak pro mě jsou éčka strašákem nejen kvůli možnému zdravotnímu účinku, ale hlavně kvůli tomu, že často indikují levnou ošizenou potravinu, kde éčka znamenají klamání zákazníka (barviva), šetření na vajíčkách (emulgátory), lenost dopravovat do obchodu denně čerstvé potraviny (konzervanty) apod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).