Bohužel autorka rozšiřuje obecně zažitý nesmysl, že látky přirozeně obsažené v ovoci a zelenině jsou éčka. Definice (podle emulgatory.cz) je: „"Éčka" je lidový název pro látky, které se přidávají do potravin proto, aby vylepšily vlastnosti takové potraviny.“ Ta samá sloučenina může být „éčko“, když se přidá někam, kde se přirozeně nevyskytuje, nebo není éčkem, pokud je tam obsažena přirozeně. A různé studie ukazují, že přirozeně obsažené látky mohou mít jiný účinek než syntetické přidané látky, byť mají stejný chemický vzorec. Jinak pro mě jsou éčka strašákem nejen kvůli možnému zdravotnímu účinku, ale hlavně kvůli tomu, že často indikují levnou ošizenou potravinu, kde éčka znamenají klamání zákazníka (barviva), šetření na vajíčkách (emulgátory), lenost dopravovat do obchodu denně čerstvé potraviny (konzervanty) apod.
Pokud si zapisujete odkazy na všechno, co čtete, klobouk dolů. Já to nedělám. Četl jsem o tom vícekrát na různě orientovaných webech (tuším, že včetně Vitalie), ale namátkou jsem teď na webu našel
http://dr.frej.cz/zdravi/riziko-multivitaminovych-pripravku
Zajímavé, začínám tušit odkud vítr fouká. Odkazovaný článek na jednu studii odkazuje a ta překvapivě vychází mírně pozitivně pro potravinové doplňky. Další, které prý vycházejí negativně tam raději neodkazuje. Ale prý existují...
A o rozdílech mezi přírodními a umělými vitamíny jsou tam akorát kydy typu že bylinky nejsou chemie a patáky se dělají z ropy.
Tak dík...