Zatímco eidam nebo ementál má pokaždé jiný odstín žluté (i bez přídavku barviv), kozí sýr se stále drží své bílé barvy. Proč? Ptali jsme se Jiřího Kopáčka, předsedy Českomoravského mlékárenského svazu.
Galerie: Etikety sýrů z celého světa
Není bílá jako bílá
Kravské mléko samo o sobě není zcela bílé, byť se nám to může na první pohled zdát. Jeho barva je ovlivněna krmivem dojnic. Možná jste si toho také všimli, že v zimě jsou některé kravské sýry o něco světlejší, než jsou stejné sýry, které si koupíte v létě. „V letním krmení je totiž více karotenu, proto jsou sýry žlutší. V zimě je to naopak,“ říká Jiří Kopáček. Pokud ale chtějí sýraři docílit stále stejné barvy kravských sýrů celoročně, využívají barvivo. „Obvykle anatto – z rostliny Bixa orelana – je to sice „éčko“ (e160a nebo e160b), ale naprosto bezpečné v povolených koncentracích a dávkách,“ uklidňuje šéf Českomoravského mlékárenského svazu.
Naproti tomu kozí mléko je až křídově bílé, protože karoten neobsahuje. A je jedno, jaké je roční období. Sýry si tak zachovají barvu mléka, ze kterého vzešly, žádným barvivem teď nemusí dohánět letní barvy jako některé kravské sýry.