výsledky jedinné nestranné soutěže najdete na http://lahvac.beer.cz
15 ročníků už o něčem hovoří.
:))
JIn
Taky jsem měl možnost se zúčastnit (asi opřed 18 roky)nezávislého hodnocení chutí různých 12° piv. V rámci exkurze v pivovaru se zúčastnilo deset náhodně vybraných osob ochutnávky pěti vzorků. Řekli nám, že dostaneme k posouzení různé lahvové dvanáctky (flašky byly zabaleny, takže byly nečitelné), měli jsme vybrat tu nejchutnější.
A kdo vyhrál? Čí pivní chuť byla ta nejlepší? Vzorek podchlazené desítky!
No, a protože nešlo o soutěž a reklamu si pivovar dělal při exkurzích, tak jediným závěrem je to, že obdobné soutěže jsou skutečně na prd, u amatérských porot tuplovaně.
> Pivo XY z produkce (dosaďte si libovolný velkopivovar) získalo zlatou medaili napříč všemi pivními styly v soutěži ve Spojených státech!“
Ale to prece vubec neni tezke, tam muze vyhrat kdekdo. V USA maji tak hnusne pivo, ze i cesti emigranti tam po letech zacali povazovat pivo Stella Artois za dobre pivo.
To je právě ten zde hluboko zakořeněný omyl. V USA mají skvělé pivo, je jen třeba si nevybírat v regálu lahve z velkopivovarů (podobně jako v Česku), nýbrž sáhnout po něčem z malého a středního pivovaru. Spojené státy jsou na tom s dostupností dobrého piva mnohem dál než Česko.
Doporučuji si přečíst několik recenzí amerických piv (http://pivnirecenze.cz/stitky/americke) u nás na Pivních recenzích.
Ano, to je pravda. To ale nic nemeni na faktu, ze typickou velkou produkci dokaze pit akorat totalni zoufalec po deseti letech v koncentraku - viz treba Bud. Malych pivovaru jsou asi tisice, ale zasobuji tak leda nejake mestecko a okoli. A typicka ceska velka produkce je lepsi, nez typicka velka produkce v USA.
No a vrchol je že už skoro všude přidávají upravený chmel, chmelový extrakt a dokonce izomorfni chmelu...
Jen si přečtěte etiketu...
Už takhle si ve většině monopolních restaurací pivo dát nemůžu neb mi na kůži naskočí pupínky po těch monopolních značkách piva co se prý vaří pořád stejně... :D