Názor k článku Proč nám tučné chutná? od EC - A dalsi varka pseudoodborniku, staci mi prekopirovat komentar...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 5. 2014 7:32

    EC (neregistrovaný)

    A dalsi varka pseudoodborniku, staci mi prekopirovat komentar ze vcerejsiho clanku:

    Kokosový olej je strašně nezdravý, pohleďte na diskuzi zde:

    http://www.vitalia.cz/clanky/kokosovy-a-palmovy-olej-velmi-levne-tuky/nazory/

    Je tak strašně nezdravý jako mléčný tuk, pohleďme zde na článek na základě posledních dvou studií (jedna observační a jedna meta-analýza 16 observačních studií - korelace (výstup tohoto typu studií) není důkaz kauzality, ale kauzalita se musí projevit korelací, tedy kde není korelace, není kauzality):

    http://www.npr.org/blogs/thesalt/2014/02/12/275376259/the-full-fat-paradox-whole-milk-may-keep-us-lean

    Jinak říci, že kokosový olej (z poloviny MCT) má něco extra společného s mléčným tukem (hodně SCFA), to radši nebudu komentovat "odbornost" dotyčného. Rozdíl v metabolismu MCT vs. SCFA vs. LCFA jsem naznačil zde v diskuzi:

    http://dieta.vitalia.cz/clanky/test-tuku-a-oleju-jak-to-vidi-nutricni-poradce/nazory/

    A snad jen dodat, ze "odbornici" bud netusi nebo radsi zatajuji (nevim, co je horsi), ze SFA zvysuji nejen celkovy a LDL cholesterol, ale ze zvysuji i HDL cholesterol a zvetsuji velikost LDL castic, takze podle kvalitnejsich ukazatelu rizika srdecne-cevnich onemocnani tak maji v podstate nulovy dopad (navic jsou odolnejsi vuci oxidaci, maji tak potencial snizovat miru zanetlivych procesu v tele).

    Obzvlaste nebezpecne mi ale prijde doporucovani nizkotucnych mlecnych vyrobku, mlecny tuk od krav krmennych travou obsahuje mimojine slusne mnozstvi vitaminu K2 a dobry pomer omega-3 vs. omega 6. Takze hlavne kvalitu a prirozene zijici zvirata, nikoliv omezovani tuku. Druhe nebezpecne doporuceni je nahrazovat prirozeny tuk umelym tukem, tedy hlavne maslo margarinem. Nikdo dneska nevi, co nove typy margarinu s lidmi delaji (podivejte se nekdy na slozeni - konzervanty, barviva, antioxidanty... a postup vyroby), ale v minulosti tahle rada vedla k hodne velkemu mnozstvi zmarenych zivotu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).