Ve firmě POEX ve Valašském Meziříčí se kromě oříšků, ovoce, semínek i želé dražují i extrudované výrobky – tedy výrobky, které jsou vyráběny z různých zrn a za pomocí tlaku a vysokého tepla jsou dále zpracovávány v další potraviny, například v corflakes. Existují ale suroviny, které, přestože bychom je třeba v čokoládě také rádi kupovali, vyrobit nejdou.
Galerie: Jak se vyrábějí oříšky v čokoládě
Drcené ořechy dražovat nejdou
Jde třeba o extrudovanou drť, kterou v POEXu vyrábí a my si jí můžeme nasypat do jogurtu. „Rozdrcený extrudát dražovat nejde, protože je tak hutný, že by se jednotlivé kousky extrudátu od sebe neoddělily,“ vysvětluje Leoš Havlát, obchodní ředitel zdejšího závodu. Ze stejného důvodu nelze v čokoládě obalovat rozdrcené ořechy. Obalit nejdou ani kokosové plátky.
Principem dražování je nanášení čokolády ve vrstvách.
Pokud by se vložily do dražovací kabiny, která se otáčí a souběžně se do ní vstřikuje po tenkých pramíncích čokoláda, tvarově různorodé plátky by se neotáčely pravidelně a čokoláda by se na ně tudíž stejnoměrně nenabalila. „Technologicky to nejde zařídit,“ dodává obchodní šéf. Pokud ale mermomocí chcete kokosový plátek v čokoládě, musí se do čokolády namočit, to už ale nepůjde o kokosový plátek dražovaný. Dražovat nejdou ani sušená ananasová kolečka nebo sušené švestky. Když je seženete, budou dozajista máčené v čokoládě, případně v polevě.
Čtěte k tématu: Jak se vyrábějí oříšky v čokoládě? Máčením ne