Hezký den, kdastinova,
pan ředitel definuje správnou barvu eidamu takto: "Na řezu smetanově až sýrově žluté barvy, která by měla být stejnoměrná po celém řezu."
Co se týče obsahu barviva v sýrech, velmi snadno jeho přídavek poznáte pokud se podíváte do složení (nebo si ho vyžádáte u obsluhy). Pokud sýr obsahuje více než jen mléko, sůl a mlékárenské kultury, musí to být ve složení uvedeno.
KČ
Madeta :-)
Tento kupuji:
http://eshopmadeta.cz/produkt-12118
Určitě je eidam zdrojem vápníku? :-) Ano, ale takového, který vám akorát zanáší klouby, jelikož kravské mléko neobsahuje hořčík, který je k vstřebávání vápníku nutný. Takže pokud eidam, tak hodně tučný, aby tam toho vápníku bylo co nejméně... :-) Pořád se tvrdí, jak je nadměrné solení škodlivé, jenže všechny tvrdé sýry jsou samá sůl... :-)
Když už chceš být duchaplný, tak bys měl vědět, že:
"Vitamin K byl objeven v roce 1930 dánským biochemikem Henrikem Damem. K objevu přitom došlo náhodou. Dam zkoumal funkci cholesterolu a poté, co krmil několik týdnů pokusná kuřata zcela netučnou stravou, začala trpět masivním podkožním krvácením, které nešlo zastavit ani podáváním čistého cholesterolu. Následně Dam z tuků izoloval látku, kterou nazval vitaminem K. Na jeho výzkumy posléze navázal Američan Edward A. Doisy, který odhalil chemickou strukturu této látky. Oba společně pak za své úsilí obdrželi v roce 1943 Nobelovu cenu za medicínu. Ačkoliv již Doisy s Damem věděli, že vitamin K se vyskytuje ve dvou formách, které označovali K1 a K2, mezi vědci dlouho panovalo přesvědčení, že jde jen o jinou variantu téže látky. Teprve v roce 1975 byla objevena nezastupitelná role vitaminu K2 v prevenci osteoporózy."
Zase vypadáš jako ajťák-nedouk.
tsd
Dobrý den, odpovídá Jiří Kopáček, předseda Českomoravského mlékárenského svazu: "Slepování a trhání sýrů může souviset s řadou faktorů. Důležitým znakem sýrů je jejich konzistence, textura – kterou ovlivňuje celá řada faktorů – od kyselosti mléka a sýrové hmoty, výše teploty pasterace, teploty sýrárny až po délky a výše tlaků při lisování, nelze to jednoduše zevšeobecnit, musí se posuzovat každý případ. Dalším faktorem je ale i tučnost sýra a doba zrání – méně tučné sýry a sýry hodně prozrálé mohou mít sklon k trhání. Ale to je opravdu na posouzení případ od případu." Více v článku http://www.vitalia.cz/clanky/vady-syru-neni-dira-jako-dira/. LK, Vitalia.cz
Psal jsem zde již několikrát, že nejsme žádní fanatici, drahý tsd. Takový řízeček z naší krůty s vysokým obsahem vit. K2, na přepuštěném másle, to je dobrota. Eidam od Madety, nebo hermelín také :-)
Pívo k snídani je jasné, to přeci znáš, ale až po kávě :-)
Pozdravuj blázinec v práglu...a papouška.
Pan ředitel je rozhodně jeden z těch lepších sýrařů v ČR a tak ví o čem mluví ;-) Na druhou stranu to co píše by předpokládalo standartní zpracování, stejnou kvalitou mléka počínaje, stejným výrobním postupem a jstejnými podmínkami zrání konče. V praxi je to vcelku nemožný a proto se setkáváme s různou kvalitou sýrů ;-) například u barvy těsta.
Pcha, to by platilo mozna tak v idealnim svete, v ČR plati ze cim je syr vice zluty, tim vice obsahuje chemickych barviv!
Stejne tak se to tyka i tech uzenych - uzene syry prodavane v ČR obsahuje zlute barvivo!
Jo vyjimky se najdou, napr. uz zminena Madeta. Ale to stoji nakou kacku a nedaji se koupit vsude.
Pak jeste Jaromericka mlekarna, ta ale vyrabi i mene kvalitni syry na zakazku pro markety, je treba si davat pozor a peclive vybirat.
Drtiva vetsina obyvatel stadovite nakupuji v hypersupermegagigamarketech, kde kvalitni tvrdy syr nekoupi. Prizpusobuji se tomu i samosky ve vetsich mestech, aby mohli konkurovat cenou.
Navic vetsina lidi kupuje tu srackoidni 30%, sou taci kteri i specialitu 20%! Bohuzel maji malou mozkovou kapacitu nato aby pochopili ze eidam ma byt minimalne 40%, u nas 45%.
Dokud lidi budou tupe ovce a kupovat nejlevnejsi smejdy a nebudou vyzadovat kvalitni vyrobky, nic se bohuzel nezmeni, neb zadnej z lobistu a zkorumpovanejch politiku nedovoli aby se zakonem zprisnili normy pro potraviny bez chemickych a zdravi skodlivych sracek.
Ano, ja s tebou souhlasim, je to o lidech, bohuzel lidi jednoduse a rychle nezmenis, ani ty co ty sracky kupuji, ani ty co to prodavaji/vyrabeji a jsou zdavateli reklam masirujici ty druhe. Je to zacarovany kruh chamtivosti, touze po penezich za kazdou cenu.
Proto je jednodussi, rychlejsi a efektivnejsi narizeni spravnou normou a jednoznacne napsanym zakonem, jez bude tuto normu vyzadovat. Byt nejsem priznivcem restrikci.