Určitě je eidam zdrojem vápníku? :-) Ano, ale takového, který vám akorát zanáší klouby, jelikož kravské mléko neobsahuje hořčík, který je k vstřebávání vápníku nutný. Takže pokud eidam, tak hodně tučný, aby tam toho vápníku bylo co nejméně... :-) Pořád se tvrdí, jak je nadměrné solení škodlivé, jenže všechny tvrdé sýry jsou samá sůl... :-)
Když už chceš být duchaplný, tak bys měl vědět, že:
"Vitamin K byl objeven v roce 1930 dánským biochemikem Henrikem Damem. K objevu přitom došlo náhodou. Dam zkoumal funkci cholesterolu a poté, co krmil několik týdnů pokusná kuřata zcela netučnou stravou, začala trpět masivním podkožním krvácením, které nešlo zastavit ani podáváním čistého cholesterolu. Následně Dam z tuků izoloval látku, kterou nazval vitaminem K. Na jeho výzkumy posléze navázal Američan Edward A. Doisy, který odhalil chemickou strukturu této látky. Oba společně pak za své úsilí obdrželi v roce 1943 Nobelovu cenu za medicínu. Ačkoliv již Doisy s Damem věděli, že vitamin K se vyskytuje ve dvou formách, které označovali K1 a K2, mezi vědci dlouho panovalo přesvědčení, že jde jen o jinou variantu téže látky. Teprve v roce 1975 byla objevena nezastupitelná role vitaminu K2 v prevenci osteoporózy."
Zase vypadáš jako ajťák-nedouk.
tsd