Představa, že vás v zimní vánici na hřebenech hor zachrání legendární bernardýn se soudkem rumu pod krkem, je pěkná. Je to ale pohádka. Pokud by vás promrzlé našel, v tom soudku byl by opravdu rum a vy z něj notně upili, pak by dost možná o žádnou záchranu nešlo. Naopak. Zůstali byste na místě. Pravděpodobně navždy.
S alkoholem člověk ztrácí zábrany i teplo
Kolem pití alkoholu v zimě se ostatně točí spousta pověr. Všeobecně se má ale za to, že alkohol vnitřně zahřeje a tělu se tak mrazu snáze vzdoruje. Není proto divu, že až sedmdesát tři procent lidí se v zimě snaží ohřát právě alkoholem, vyplývá to z průzkumu Fóra Pij s rozumem.
Problém je v tom, že lidé po konzumaci alkoholu vnímají teplotu jinak. Alkohol sice zahřeje, ale zároveň se cévy a póry na pokožce rozšiřují, tím člověk daleko rychleji ztrácí teplo a může snadno prochladnout. Nebezpečné je to zvláště při dlouhodobém pobytu venku na mrazu. „Venku v mrazivém počasí bych nedoporučoval konzumovat více než jednu jednotku alkoholu, například teplý grog. Obecně se dá říct, že když skleničku, tak až po návratu z venku domů, kdy už víme, že nepůjdeme zpátky ven,“ radí Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin.
Jedna sklenka stačí, s další si koledujete
Na krátkou dobu alkohol tělo skutečně příjemně prohřeje. Platí to zvláště při přechodu ze zimy do tepla, kdy alkohol tělu pomůže dostat se na optimální teplotu. Pokud v pití pokračujeme dál už v teple a neznáme svou rozumnou míru, hrozí nám, že se dříve či později opijeme. V takových případech se pak cesta domů mrazivou nocí může stát leckomu osudnou. Stačí nešikovně šlápnout či zakopnout a tělo se poroučí k zemi. Letní noc je k opilcům milosrdná, zato v zimě vážně hrozí podchlazení. Řešením je pít s rozumem a zajistit si na cestu domů raději doprovod. Pokud vám jde skutečně jen o „rozmrazení“ organismu po dlouhé zimní procházce, zahřeje vás uzená polévka s kroupami, dobře fungují i chilli papričky, ale i teplé nápoje pro studené dny.
Zdroj: TZ Pij s rozumem