Nebrání náhodou prodeji vyzrálého masa u nás hygienické předpisy, které stanoví, že maso se musí spotřebovat do pár dní od porážky? Před časem jsem četl rozhovor s majitelem nějakého steak house a ten říkal, že právě boj s hygieniky, aby dostal výjimku a mohl zpracovávat vyzrálé maso, byl to nejtěžší.
Odpověď autora: Je to naprostý nesmysl a dotyčný majitel nemluvil pravdu. Žádný hygienický předpis ani v ČR, ani v EU nezakazuje výrobu a prodej vyzrálého masa, faktickým důkazem je skutečnost, že se také všude takové maso prodává a konzumuje, včetně ČR, kde takové maso dodávají na trh například Jatka Steinhauser nebo společnost Amaso CZ.
Jiná věc je, že ne každý proces vyzrávání ovládá a ne každý uvedenému procesu umí vytvořit správné podmínky. V chladírenských boxem například nemůže být příliš velké vlhko, nelze vedle sebe skladovat maso z čerstvě poražených zvířat a zrající maso, musí být zajištěny podmínky zabraňující kontaminaci a samozřejmě dodržována správná teplota. Pokud mluvíme o hygienicích, pak ti působí v restauračních zařízeních a právě restauratéři na rozdíl od jatek a zpracovatelů masa o podmínkách zrání masa moc nevědí. Je tedy opravdu možné, že nějaký hygienik někomu prodej vyzrálého masa zakázal, ale pokud se tak stalo, bylo to tím, že příslušný podnik nedodržoval podmínky jeho skladování či prodeje. Předpisy tentokrát na vině nejsou.
Petr Havel
V článku není nikde zmíněno, že je proces zpracování masa v gesci hygieniků, a detailněji to rozebírá můj poslední článek týkající se kompetencí v připravované novele zákona o potravinách (vyjde v pondělí). Skutečnost, že se porážejí i mladší zvířata, vychází podle mne zejména ze skutečnosti, že mnoho spotřebitelů vyděšených z negativní image živočišných tuků požaduje co nejlibovější maso, což splňují zejména mladé kusy dobytka. Jak ale bylo i v článku řečeno, co nejméně tuku v mase není zejména kvůli chuti pro kulinářskou úpravu nejvhodnějším řešením, nehledě na to, že živočišné tuky obsahují některé mastné kyseliny a látky, které nejsou nahraditelné stravou na bázi rostlnné produkce. Jde tedy o to spotřebitele objektivně informovat o skutečných parametrech kvality masa, nejen hovězího, což je ambicí nejen mého článku, ale i v něm citované osvětové publikace.
Zdravím, rámeček jsem dělala já coby editor, snažila jsem se tam přehledně zdůraznit podstatné. Na začátku každého bodu je mylné tvrzení či rozšířená domněnka a následuje objasnění podle současných zjištění. Doufám, že smysl je zřejmý, mýty i uvedení na pravou míru jsou podrobněji probrány v textu. Možná to někoho mate, název boxu upravím. Zdravím LK, Vitalia.cz
To jsou sice hezké mýty a vysvětlivky, ale spíš by to chtělo poradit, kde sehnat kvalitní maso. Při porovnání ceny sýra a masa se zdá, že je dražší krávu podojit, než porazit. Ono tomu tak bohužel často je. Vše se řeší s ohledem na cenu a zisk, ostatní nikoho nezajímá. (Bývalá) přítelkyně, když byla v posledním ročníku veteriny na praxi u veterináře, co objíždí kravíny, tak se taky nestačila divit. Místo veterináře léčí zvířata zootechnik bez vzdělání, protože veterinář je moc drahý. Ten slouží jen k rozvozu léčiv, která jsou jen na předpis. Když by naznačil, že bez vyšetření jim antibiotika či jiný lék nedá, tak ho vymění za jiného. Veterinářů je dnes více, než kravínů. Případně se veterinář dostane až ke zvířeti v posledním tažení, když samodomo léčba nezabrala. Pak se zkusí nějaký dryák, jako poslední možnost. No a když to nezabere, tak jde polomrtvá kráva na jatka. V papírech má, že dostala léky s čtrnáctidenní ochrannou lhůtou, takže na porážku ani nesmí. To ale nikoho nezajímá, z jatek si pro krávu stejně dojedou. Jestli se údaj o lécích vygumuje, nebo se spoléhá na to, že to nikdo nekontroluje, to je těžko říct. Po odvozu na jatka již nevím, co se děje s papíry.
To máte pravdu, kvalitního masa, speciálně hovězího, je u nás pomálu. O pár tipech jsme psali, zkuste například Sklizeno: viz http://www.vitalia.cz/clanky/sklizeno-prodejna-s-opravdovym-jidlem-praha/,
nebo produkty farmy Rudolec, lze objednat, koupit na trzích nebo na místě, viz: http://www.vitalia.cz/clanky/zabijime-jenom-holky-jsou-tucnejsi/, mají tuším i novou kamennou prodejnu v Praze u metra Hradčanská, kde jsou i další kvalitní potraviny.
Máte někdo další tipy? Díky!
LK, Vitalia.cz
O tom, jak správně skladovat hovězí maso v ledničce, a fakticky tak i podpořit jeho dozrávání, bude druhý díl článku o kvalitě hovězího. Již nyní ale mohu prozradit, že je to možná jen v ledničkách s takzvanou „nulovou zónou“, kterou ovšem většina ledniček nemá. Jinak není pravda, že by se vyzrálé hovězí prodávalo ve speciálních prodejnách. Prodávat jej lze v jakémkoli obchodu, řetězcích, malých řeznictvích, ba i na farmářských trzích, když jsou dodrženy odpovídající skladovací teplotní podmínky. Problém je v tom, že toto maso z důvodů, které byly v článku zmíněny, téměř žádný obchod nenabízí…..
Tak to se na tipy těším, měl jsem představu dát si do spodní části chladničky bedýnku s ledem nebo tak něco. Zajímá mě zda raději použít vakuově balené maso nebo zda lze bez problémů použít volně prodávané maso a jak jej před uložením ošetřit.
Nezpochybňuji, že to mohou prodávat běžné obchody, pokud by chtěly. Já měl spíš na mysli právě tu skutečnou běžnou dostupnost, která se omezuje na úzce zaměřené prodejny jako zmíněné Sklizeno.
Na síti jsou desítky tipů, jak doma vystařit maso. Například http://chowhound.chow.com/topics/380223
Dobrý den, ještě k prodejně na Hradčanské, je to ulice Pod baštami, http://www.podbastami.cz/. Zdravím, LK, Vitalia.cz
No dvakrát odvázaný z těch fotek na jejich webu nejsem.
Už z představy koblih a vdolků vyskládaných na pultě s uzeninami se mi poněkud připozvedl žaludek. Pozdější makrozáběry to nijak nevylepšily: třaslavý a zažloutlý škrobovo-margarínový krém na unavených vdolcích vyvolává všechno, jen ne chuť na vdolek. Ale to jsem netušil, co přijde dál. Sýry ze všech končin ciziny naházené bez ladu a skladu jeden přes druhý, přičemž produkty českých malovýrobců se nezdají být zastoupeny. Na hácích babišoviny od Procházky a z Kosteleckých uzenin, támhle dokonce "maso jede" - to přece můžu všechno koupit v každém supermarketu, pokud už bych byl tak zoufalý, abych něco podobného vzal do úst. V mrazicím boxu se nachází jakýsi led s mušlovou a krevetovou příchutí, neboli "seafood" - vážně si někdo při zdravém rozumu chodí takové věci kupovat do řeznictví, a jak dlouho to tam bude ležet, než si to někdo koupí? V zádveří číhá další typický artikl českého řezníka, pseudorustikální almara s vínem (flašky nastojato!). Z limonád vyskládaných na vyhřáté střeše mlékařského chladicího boxu jsem vyloženě dostal chuť na teplé pivo. Á propos, kde je pivo? Koupím si vepřovou hlavu a budu k ní žbrndat teplou Magnesii nebo Pinot Noir Rosé 2011, jo? Zastoupen je všudypřítomný pseudopekařský zubolam zvaný pivní rohlík, dokonce i pivní šunka, jen pro to pivo si musím patrně skočit naproti do Sokolovny (kde mi ovšem nabídnou leda Gambrinus a Kozla, takže zase nic). A hned vedle pivní šunky je šunka dětská - další řeznictví, co má smlouvu na odběr přebytků z blízkého sirotčince?
Jestli tohle je řeznictví budoucnosti, chci zpátky do pravěku.
Mrzí mě, že jsem tu takhle pohaněl řeznictví, které má údajně na prodej slušné maso. Ale copak takhle se to dá dělat? Pro koho ten krám vlastně má být, kdo je cílovou skupinou? Vždyť člověk, který si přijde pro kvalitní vyzrálé hovězí, přece nebude chlemtat polotučné krabicové "mléko" z Madety za pětadvacet kaček, protože takový člověk dávno zná nazpaměť všechny trasy bučících dodávek z Němcovy farmy (konkrétně kolem Hračanské a Kulaťáku jsou k zastižení prakticky každý den v týdnu) a za stejných pětadvacet kaček si kupuje plnotuk. A naopak, konzument vdolků zdobených protipožární pěnou asi zase nebude mít moc zájem o to vyzrálé hovězí, o vínech za tři až osm stovek už vůbec nemluvě. A mražené škeble, ty tam patrně jsou jen jako vábnička na nekňuby, kteří si chodí kupovat víno do řeznictví (a chleba do papírnictví a boty do drogerie).
Copak opravdu není možné provozovat normální českou masnu, která by neměla potřebu předstírat, že je Eso nebo aspoň lahůdkářský pult v Bille? Masnu, kde by člověk dostal hlavně a především kvalitní masné výrobky lokálních malovýrobců? Jak mám sakra věřit, že člověk, který vezme na krám salám od Babiše, mi dokáže smysluplně poradit při výběru masa? :-P
Pán je zřejmě znalec ale budiž ,předem předpokládám že za poslední dobu jste utratil max 20kč za jemné parečky v supermarketu .Většinou tyhle rozumbradové neutratěj ani korunu. Jen pro vyjádření k obchodu . Obchod má nabýzet kvalitní a dobré zboží což splnuje a nedělal bych s toho žádné pohádky , bohužel není pro zrhzelé a zamindrákované lidi kteří skrytizují vše a vždy . Za kvalitou výrobků na obchodě si stojím at je to víno (nejsem vinař jen doplněk ) a nebo cokoliv jiného .Dohadovat se s vámi nebudu . Maso na prodejně je prvotřídní kvality a uzenina tak též . Made jako distributor Výrobna Pejskar .(prosím zjistěte si o výrobně její historii více než budete napadat) .kklikorka@gmail.com rád odpovím na jakékoliv dotazi s pozdravem váš přítel