No dvakrát odvázaný z těch fotek na jejich webu nejsem.
Už z představy koblih a vdolků vyskládaných na pultě s uzeninami se mi poněkud připozvedl žaludek. Pozdější makrozáběry to nijak nevylepšily: třaslavý a zažloutlý škrobovo-margarínový krém na unavených vdolcích vyvolává všechno, jen ne chuť na vdolek. Ale to jsem netušil, co přijde dál. Sýry ze všech končin ciziny naházené bez ladu a skladu jeden přes druhý, přičemž produkty českých malovýrobců se nezdají být zastoupeny. Na hácích babišoviny od Procházky a z Kosteleckých uzenin, támhle dokonce "maso jede" - to přece můžu všechno koupit v každém supermarketu, pokud už bych byl tak zoufalý, abych něco podobného vzal do úst. V mrazicím boxu se nachází jakýsi led s mušlovou a krevetovou příchutí, neboli "seafood" - vážně si někdo při zdravém rozumu chodí takové věci kupovat do řeznictví, a jak dlouho to tam bude ležet, než si to někdo koupí? V zádveří číhá další typický artikl českého řezníka, pseudorustikální almara s vínem (flašky nastojato!). Z limonád vyskládaných na vyhřáté střeše mlékařského chladicího boxu jsem vyloženě dostal chuť na teplé pivo. Á propos, kde je pivo? Koupím si vepřovou hlavu a budu k ní žbrndat teplou Magnesii nebo Pinot Noir Rosé 2011, jo? Zastoupen je všudypřítomný pseudopekařský zubolam zvaný pivní rohlík, dokonce i pivní šunka, jen pro to pivo si musím patrně skočit naproti do Sokolovny (kde mi ovšem nabídnou leda Gambrinus a Kozla, takže zase nic). A hned vedle pivní šunky je šunka dětská - další řeznictví, co má smlouvu na odběr přebytků z blízkého sirotčince?
Jestli tohle je řeznictví budoucnosti, chci zpátky do pravěku.
Mrzí mě, že jsem tu takhle pohaněl řeznictví, které má údajně na prodej slušné maso. Ale copak takhle se to dá dělat? Pro koho ten krám vlastně má být, kdo je cílovou skupinou? Vždyť člověk, který si přijde pro kvalitní vyzrálé hovězí, přece nebude chlemtat polotučné krabicové "mléko" z Madety za pětadvacet kaček, protože takový člověk dávno zná nazpaměť všechny trasy bučících dodávek z Němcovy farmy (konkrétně kolem Hračanské a Kulaťáku jsou k zastižení prakticky každý den v týdnu) a za stejných pětadvacet kaček si kupuje plnotuk. A naopak, konzument vdolků zdobených protipožární pěnou asi zase nebude mít moc zájem o to vyzrálé hovězí, o vínech za tři až osm stovek už vůbec nemluvě. A mražené škeble, ty tam patrně jsou jen jako vábnička na nekňuby, kteří si chodí kupovat víno do řeznictví (a chleba do papírnictví a boty do drogerie).
Copak opravdu není možné provozovat normální českou masnu, která by neměla potřebu předstírat, že je Eso nebo aspoň lahůdkářský pult v Bille? Masnu, kde by člověk dostal hlavně a především kvalitní masné výrobky lokálních malovýrobců? Jak mám sakra věřit, že člověk, který vezme na krám salám od Babiše, mi dokáže smysluplně poradit při výběru masa? :-P