Pan Paulík tvrdí: "Když se podíváte na složení výrobků, vypadá to, že jsme chemická továrna, ale většina z těchto věcí je přírodní, jen jsou značené E ".
No, tak se na to podíváme. V článku jsou zmíněny koblihy. Taky je peču doma. Dávám tam cukr, sůl, vejce, mouku, droždí, máslo a mléko. Sypu cukrem, případně pomažu domácí marmeládou (ovoce 60-70% + cukr). Celkem osm ingrediencí plus sádlo/máslo, na kterém to smažím.
A jak dělá koblihy babišova chemička?
pšeničná mouka, pitná voda, náplň ovocno-meruňková 12 % , rostlinný tuk palmový, koblihová směs [pšeničná mouka, cukr, sušená vejce, rostlinný olej kokosový, sušená syrovátka, pšeničný lepek, jedlá sůl, mléčná bílkovina, emulgátory (E 481, E 471), glukózový sirup, jablečná vláknina, kypřící látky (difosforečnany, uhličitany sodné), aroma, zahušťovadlo E 466, kukuřičná mouka, kaseinát sodný, bramborové vločky, látky zlepšující mouku (kyselina L-askorbová, L-cystein), barvivo E 101, enzymy], droždí, rostlinný olej řepkový, posypový cukr (dextróza, pšeničný škrob, plně ztužený rostlinný tuk palmový, protispékavé látky (E 470a, E 451), aroma etylvanilín), tuzemák (voda, líh, barvivo E 150a, cukr, aroma)
Vůbec nemá smysl pozastavovat se nad tím, jak to, že ovocnomeruňková náplň je z jablek a hrušek a meruňky neviděla ani z rychlíku (vyjma chemického ovonění).
Ale co to těsto?
palmový tuk
kokosový olej
E481 - Stearoylaktylát sodný
E471 - Mono- a diglyceridy mastných kyselin
glukózový sirup
E466 - Karboxymethylcelulóza
bramborové vločky
E920 - L-cystein
E101 - Riboflavin
E451 - Trifosforečnany - sodný a draselný
etylvanilín (vyráběný z ropy/uhlí)
A to je jen výčet toho nejzajímavějšího. Celkem napočítáno 47 přísad. Už jen těch éček a sajrajtů jsem napočítal 11, což je víc surovin, než já na moje koblihy potřebuju celkem.
Případné okecávky o průmyslové výrobě si můžete nechat od cesty, kobliha není trvanlivé pečivo, to je zboží rychlé spotřeby.