Dobrý den,
ráda bych věděla, jestli je nějaká dýně nejedlá. Urodila se mi zelená proužkovaná a pak oranžová. Tuto oranžovou jsem nyní rozkrojila a tam dužnina je také mírně nazelenalá, chci z ní dělat kompot, který máme dost rádi, ale nevím jestli ta barva nevadí ?
Děkuji a jsem s pozdravem
Silvie Kasalová
Roztoky u Prahy
Dobrý den, děkujeme za zajímavý dotaz, odpověď najdete v našem článku: https://www.vitalia.cz/clanky/7-nejznamejsich-druhu-dyne/, připraveném ve spolupráci se zkušenou pěstitelkou Sárou Čermákovou ze Světa dýní. Ve stručnosti - všechny dýně jsou jedlé. Cituji: „Na dotazy mnohých hned zkraje uvedu, že všechny druhy dýní jsou jedlé, a to i ty okrasné,“ upozorňuje Sára Čermáková. Tabulky v obchodech, které malé barevné dýně označují jako: „Není určeno ke konzumaci, jen k dekoraci,“ tedy neznamenají, že se jedná o dýně jedovaté či vhodné výhradně do podzimní mísy k výzdobě. Okrasné dýně se sice dají jíst, ale bývá s nimi více práce než užitku. Jsou malé, hrubě strukturované a jejich dužina není příliš bohatá... Tak ať vám kompot chutná)) LK, Vitalia.cz