Každý, kdo chce na Vánoce prodávat živé ryby, má ze zákona určité povinnosti. Jednou z nich je nahlásit minimálně sedm dní před zahájením prodeje příslušné krajské veterinární správě, kde a kdy hodlá ryby prodávat.
Státní veterinární správa (SVS) nyní připravila pro zákazníky přehled všech těchto nahlášených míst prodeje živých ryb. Spotřebiteli může databáze posloužit k výběru vhodného či blízkého prodejce, který je pod veterinárním dozorem. Veterináři nicméně upozorňují: „SVS neručí za to, že prodej bude ve všech případech skutečně zahájen a ukončen v termínu, na který byl ohlášen.“
Podrobný přehled prodejních míst vánočních kaprů včetně nahlášeného data prodeje naleznete na webu SVS: Seznam sezónního prodeje živých ryb.
Například v Praze je nyní více než dvě stě čtyřicet nahlášených prodejců. Pro snadnější vyhledávání můžete kromě kraje upřesnit hledané město či přímo ulici a podobně. V seznamu jsou jak místa, kde se živé ryby prodávají prakticky celoročně, tak vyloženě vánoční stánky. V některých případech, zejména v menších obcích, jde o nabídku pouze v určitý den a čas.
Přečtěte si, čeho si všímat u prodejců kaprů, jak vybrat čerstvou rybu i jak se připravoval kapr za první republiky.
Galerie: Kapr bez kostí? Jak na porcování kapra a stahování z kůže