Prodejci čepovaných nápojů ne vždy dodržují povinnost poskytnout spotřebiteli informace o obsahu alergenů v alkoholických nápojích a o složení nealkoholických nápojů. Upozorňuje na to Kateřina Lacinová z inspekční společnosti Bureau Veritas.
Kateřina Lacinová
inspektorka společnosti Bureau Veritas
Nezávislá kontrolní organizace se mimo jiné zabývá audity potravinářských provozů a certifikací. www.bureauveritas.cz
Pochybení ve značení nebalených potravin, kam patří i čepované nápoje, zjistila nedávno u více než čtyřiceti procent provozovatelů také Státní zemědělská a potravinářské inspekce. Za porušení zákonné povinnosti jim hrozí až desetimilionová pokuta.
Obsažená barviva mohou nepříznivě ovlivňovat pozornost dětí
V současném teplém počasí by si měli spotřebitelé uvědomit, že i čepované nápoje patří mezi nebalené potraviny a mají tedy právo na informaci o jejich složení. „Že se v pivu vyskytuje lepek a ve vínu oxid siřičitý, je známá věc. Ovšem složení nealkoholických nápojů tak všeobecně známé není a informace o něm by prodejci měli na vyžádání spotřebitele předložit. Je vhodné věnovat pozornost použitému barvivu. V případě použití azobarviva by měla být uvedena informace, že může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí,“ říká Kateřina Lacinová a dodává:
„Ze složení se spotřebitel dozví, zda je k dochucení limonády použit cukr nebo umělá sladidla nebo zda jsou v nápoji konzervanty. Povinnost informovat o obsahu alergenů v nápojích mají rovněž provozovatelé nápojových automatů ve školách.“
Na problematické složení točených limonád jsme nedávno upozornili v článku Malinovky a jiné ovky.
Přes čtyřicet procent prodejen potravin porušuje předpisy
Také inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce prováděli kontroly v této oblasti. Ve sto padesáti šesti prodejnách potravin prověřili dodržování požadavků na označování nebalených potravin dle příslušných národních a evropských předpisů. V šedesáti pěti prodejnách inspektoři zjistili porušení těchto předpisů, což představuje čtyřicet dva procent kontrolovaných provozoven. Nejčastější pochybení se týkala neuvedení jména výrobce potravin a informací o látkách, které vyvolávají alergie.
Zdroj: TZ Bureau Veritas