Hlavní navigace

Nevšední online prevence pomůže žít spokojenější život. Může ukázat, co by chtělo změnu

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Žiju tak, abych jednou zemřel/a spokojený/spokojená? To si můžete ověřit v nevšedním online projektu nazvaném Preventivní prohlídka života. Účastníkům umožní zhodnotit vlastní život dřív, než budou na smrtelné posteli.

Za názvem projektu Preventivní prohlídka života se skrývá online formulářdeseti otázkami, z nichž přinejmenším část se jeví účastníkovi zdánlivě jednoduchá. Jde třeba o ty, zda si člověk v poslední době splnil nějaké přání nebo zda říká ano i u záležitostí, které vlastně dělat nechce.

Odpovědi mají v důsledku vést k zamyšlení, zda člověk, který sedí za klávesnicí, netouží po tom vlastní život posunout jinam tak, aby se v něm cítil lépe. Protože pokud ano, Preventivní prohlídka života mu může napomoci některé věci změnit a také napovědět, kde s tím začít. A to, jak sami její autoři říkají, dřív, než bude pozdě, protože nám do života vstoupí třeba těžké onemocnění.

„Fatální prognóza nás samotných nebo někoho blízkého je typicky situace, kdy vnímáme, co je důležité, co bychom si ještě přáli stihnout. Jenže už na to nemusíme mít dostatek času nebo sil,“ vysvětluje Martin Loučka, zakladatel Centra paliativní péče a psycholog v paliativním týmu pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice. Rádi bychom díky prohlídce tuto zkušenost alespoň částečně zprostředkovali i lidem, kteří zatím takové situaci nečelí, dodává.

Co ještě můžete změnit

Typický Čech se celý týden těší na víkend, celý rok na dovolenou a celý život na štěstí. A to pořád odkládáme, odkládáme a najednou náš život končí a nemálo lidí zpytuje a lituje. Proto říkáme: Dokud máte čas, pojďte se podívat na to, co můžete změnit ještě v plné síle, uvádí vedoucí osvětového projektu Honza Dolínek.

Podívejte se na spot Preventivní prohlídky života:

Zdroj: YouTube.com

Osm tisíc návštěvníků

Za kampaní stojí Centrum paliativní péče. Financuje ji nadace Benetheo. Jde o dlouhodobý osvětový program, jenž získal záštitu ministerstev zdravotnictví a práce a sociálních věcí, ale také České společnosti paliativní medicíny a Fóra mobilních hospiců

Preventivní prohlídkou života můžete projít tady.

Preventivní prohlídka života odstartovala letos v září. Jen za tento měsíc jí prošlo více než osm tisíc zájemců. 90 % z nich uvedlo, že jim pomohla zamyslet se nad tím, jak žijí, doplňuje statistiku aktuální tisková zpráva.

Jak pro Vitalia.cz dodává Honza Dolínek, většinou šlo o ženy, protože muže preventivní prohlídky obecně zajímají méně. Ta online není výjimkou, což by její iniciátoři v budoucnu chtěli pozměnit.

Zachovat tajemství

Těm, kteří se obávají citlivé údaje sdělit do online prostoru, autoři vzkazují, že na otázky si mohou odpovědět jen v duchu, nebo si je napsat třeba na papír vedle klávesnice, protože formulář jde proklikat, aniž by byly vyplněné odpovědi

Projekt také umožňuje, aby zadané odpovědi byly zcela anonymní. Účastník o sobě nemusí sdělovat nic, ač se ho formulář v závěru ptá, zda jde o muže, či ženu a jaké má vzdělání. Pokud tyto informace zájemce do formuláře vetkne, autoři Preventivní prohlídky pro život data použijí statisticky. Do odpovědí na deset prohlídkových otázek přístup v Centru paliativní péče nemáme, detailněji se díváme jen na dobrovolnou zpětnou vazbu o tom, zda prohlídka účastníkovi pomohla zamyslet se nad tím, jak žije, říká vedoucí programu. Dodává také to, že odpovědi jsou ze systému po půl roce automaticky mazány.

Zkusíte si udělat online Preventivní prohlídku života?

Tak za půl roku zase

Formulář na závěr umožňuje sdělit e-mailovou adresu, aby Prohlídka sama účastníkovi připomenula, kdy je čas ji zopakovat. Pokud za sebou nechá stopu, že se mu samovyšetření líbilo, bylo pro něj užitečné a chce jej po půl roce zopakovat, rádi jej prostřednictvím jím zadaného e-mailu na ni opět pozveme. Podobně jako k zubaři, vysvětluje Honza Dolínek.

KL24

Opakování není náhodné, půlroční interval má zajistit, že člověk může své životní priority srovnávat v čase, a také to, že efekt zamyšlení nad svým životem zcela nepřekryje shon běžných dní.

V Česku zatím tolik preventivní prohlídky neumíme a raději sanujeme následky, než abychom byli obezřetní dopředu. Náš projekt je takovou matkou všech prevencí, protože vyzývá k náhledu na svůj život a dialogu samotného se sebou, což považujeme za základ, na kterém lze stavět prohlídky tělesného i duševního zdraví, dodává vedoucí osvětového programu.

Běžné medicínské omyly: Jak to je s lupáním kloubů, vejci či dětskou hyperaktivitou?

Pokud se jen trochu zajímáte o zdraví – a to byste měli – logicky musíte narážet i na spoustu nesmyslných doporučení a rad. A to jak těch, které se tváří zásadně, tak různých maličkostí, jako je třeba varování ohledně zadržování kýchání. Otestuje si, zda je snadné vás nachytat. 

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).