Veterinární inspektoři i v minulém týdnu kontrolovali kvalitu potravin a některé problémy stojí za to zmínit.
Ve Středočeském kraji zjistili inspektoři veterinární správy v obchodě v Černošicích zhruba tři kilogramy 14 dní prošlého polosuchého salámu a klobás, v Jihomoravském kraji přes kilogram játrového sýra, který měl více než týden po datu použitelnosti.
Na farmářském trhu v Hranicích (Olomoucký kraj) objevili „příliš zahřáté sýry“ (25,5 °C). „A to výrobce deklaroval skladovací teplotu 2–5 °C,“ uvedl Josef Duben, tisk. mluvčí SVS. U jiného prodejce tamtéž byly sýry skladovány při teplotě 26,2 °C, výrobce deklaroval 4–8 °C. Navíc tento prodejce nepředložil doklad o původu zboží. Dále pak v Hranicích byly zjištěny nebalené masné výrobky, které měly na pultu 26 °C a ve vitríně 18,2 °C, přičemž výrobce uvádí 1–7 °C.
„Přehřáté“ sýry původem ze Slovenska nabízel prodejce i na farmářském trhu v Hostivicích (Středočeský kraj). Vážená bryndza měla deklarováno na obale 8 °C, a byla teplejší o více než 5 °C. A sýrová mísa proti uvedeným 6 °C měla více než o 16 °C.
V Pardubickém kraji inspektoři krajské veterinární správy prokázali u 241 kg myslivecké klobásy z Polska nedeklarované drůbeží strojně oddělené maso.
NAŠE TESTY: Nakupujeme, vaříme, jíme… a zajímá nás co.
„Skladování a nabízení k prodeji při vyšších teplotách než jak uvádí výrobce, to je závažným nedostatkem. Při vyšších teplotách se velmi snadno rozmnoží bakterie, které způsobují kažení výrobku a mohou být také příčinou onemocnění lidí,“ upozornil mluvčí.
Všechny uvedené případy inspekce řeší, je zahájeno správní řízení o uložení pokuty a problematické výrobky je zakázáno uvádět do oběhu.
Zdroj: SVS ČR