Měli jste někdy protein zcela bez sladidla? Asi ne, jinak byste v článku nepsali takovéhle věci:). Navíc co je třeba na sukralóze a nebo ještě lépe na stévii špatného? No, jednoduchá odpověď, vůbec nic. :)
Btw. ke větě "říká Martin Škába s odkazem na to, že současní vědci a lékaři již prokázali, že i rostlinné bílkoviny jsou plnohodnotné." To znamená, že vědci prokázali, že třeba rýže obsahuje esenciální aminyselinu lysin? Nebo že kukuřice obsahuje tryptofan? Prosím můžete oslovit pana Škábu, zda-li by dodal nějaký důkaz? Je to samozřejmě nesmysl, rostlinným proteinům (zcela všem s výjimkou sójového, který má ale nedostatky jiné) chybí jedna nebo více esenciálních aminokyselin. A chybí-li, není to prostě plnohodnotná a pro tělo dobře využitelná bílkovina. V tomto ohledu jsou syrovátkové proteiny absolutně bezkonkurenční, protože jejich spektrum AMK je co se týče zastoupení esenciálních AMK komplexní a i mnohem lépe vyvážené.
Máte i nemáte pravdu. Ano, namíchat svým způsobem pro určité doplnění aminokyselinového spektra jdou, ale za a) podívejte se, kolik je na trhu proteinů "pouze hrachový", "pouze konopný" a podobně (ostatně, tyto dva jsou v článku přímo zmiňovány) - a takové produkty jsou prostě nekomplexní a velmi málo pro tělo využitelné (bez ohledu na to, co u toho za nesmysly výrobce píše) no a za b), i když smícháte několik rostlinných zdrojů, nikdy nedosáhnete tak vyváženého spektra, jako má v základu syrovátkový protein, o výrazně těžší stravitelnosti pro organismus ani nemluvě.
Jasně, stejně jako někdo dá najednou kostkový tvaroh bez příchuti a v pohodě ho spořádá, stejně jako někdo sní půlku chleba bez čehokoliv k němu a absolutně mu to vyhovuje, tak vy pozřete neochucený protein. Jenže většina lidí ho zvládne jednou, dvakrát a pak se jim prostě kvůli mizerné chuti do něj nebude chtít a dlouhodobě ho používat nebudou - a proteinové suplementy jsou dlouhodobá záležitost, proto je chuť a další parametry jako nepěnivost, rozpustnost, snadná stravitelnost dost podstatné parametry.