Hlavní navigace

Mít v kuchyni hasicí deku má smysl, můžete s ní zvládnout hořící pánev

18. 6. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V některých evropských zemích je jejich používání povinné a výrobci je integrují třeba do digestoří. I když v Česku používání protipožárních dek či hasicích roušek zatím není příliš rozšířené, stojí za to si některou z nich domů pořídit.

Pokud někomu vzplane na pánvi horký olej, největší chybou je začít jej hasit vodou. Jakmile se totiž voda k oleji dostane, vznikne efekt hořící koule, jenž dokáže hasícího člověka popálit a vzplát na něm může i oblečení. O zničené kuchyni a možnosti rozšíření požáru do dalších částí bytu nemluvě.

Nejen v tomto případě je dobré požár hasit zadušením. Tedy zamezením přívodu kyslíku k plamenům. Ideální pro tento případ je pěnový hasicí přístroj, ale i hasicí deka nebo protipožární rouška, což je totéž, jen v menším vydání.

Zvládnout jej můžete při troše duchapřítomnosti ale třeba i zakrytím poklicí, pečicím plechem či něčím jiným. Hodí se také mokrá utěrka, mokrý hadr nebo se oheň dá zasypat tím, co je zrovna po ruce. Třeba solí nebo hlínou z květináče.

Jak připomíná Česká lékárnická komora, při hašení je možné obecně využít i textilie z přírodních materiálů. Třeba vlnu, protože ta sice doutná, ale nehoří. Vhodný je také kožich nebo peřina.

Nehoří a dusí

Hasicí deka nebo protipožární rouška mají tu výhodu, že jsou hustě tkané a nadto z nehořlavého materiálu. Navíc poslouží i jindy, než když chytne olej na pánvi. Udusit dekou lze jakýkoliv započínající plamen, a to i ten, který hoří přímo na člověku.

Hodí se také při opouštění hořící místnosti – pokud má dostatečnou velikost a člověk ji přehodí přes sebe, chrání se před vzplanutím či popáleninami.

Podstatné ovšem je mít ji doma a mít ji po ruce. Tedy třeba přímo v kuchyni na dosah od sporáku. A použít ji včas, tedy ideálně hned, když něco chytne.

„Školení k použití hasicí deky není třeba, je ale rozhodně vhodné si přečíst návod k použití poskytnutý výrobcem a řídit se jeho instrukcemi. Zároveň je třeba chápat princip, na kterém deka funguje,“ podotýká Klára Ochmanová z tiskového oddělení generální ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Hasicí přístroj nenahradí

A jak hasební princip u této pomůcky funguje? Hořící předmět dekou vyrobenou z nehořlavého materiálu izolujeme od okolního vzduchu, který živí plamen. Oheň pak zhasne, popisuje Klára Ochmanová. I přes výhody deky nelze spoléhat na to, že jí nahradíte dnes už u novostaveb povinné hasicí přístroje či hlásiče požáru, jejichž princip pomoci je jiný. Prostřednictvím kouře zavčasu detekují požár a upozorní obyvatele na nebezpečí. 

V jistých situacích ale může být použití hasební deky či roušky snazší a praktičtější. Je to tedy doplněk běžných prostředků požární ochrany, podotýká Klára Ochmanová.

VIDEO: Jak uhasit hořící olej v pánvi hasící dekou

Zdroj: YouTube/Generali

Za dvě stovky i více než tisícovku

Cena hasebních roušek a dek začíná na ani ne dvou stovkách. Na trhu jsou i deky v elegantních krabičkách k zavěšení přímo na zeď, jejichž cena šplhá na více než tisícikorunu.

KL24

Takto vypadá hasicí deka bez obalu.

Takto vypadá hasicí deka bez obalu.

Autor: Depositphotos

Cena se odvíjí mimo jiné od velikosti roušek a dek. Podle hasičů je čistě na uživateli, jakou zvolí. Velká deka může být nepraktická k využití k hašení například zmíněné pánve s olejem, hasicí rouška zase není tak účinná v situaci, kdy se do ní chceme zabalit při nouzové evakuaci. Je tedy opravdu už na zvážení každého uživatele, pro kterou velikost se rozhodne, anebo zda si třeba nepořídí různé varianty, dodává Klára Ochmanová.

Od věci ale není podívat se, zda má rouška nějakou certifikaci. Hasiči pak obecně doporučují tyto doplňkové prostředky požární ochrany nakupovat v kamenných a ověřených obchodech. Nikoli na tržištích nebo přes neověřené internetové stránky.

Máte doma hasicí deku?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).