Průjem je obvykle znakem samočištění organismu. Proto bychom neměli hned zasahovat, ale nejprve nechat organismus, aby vzniklé jedovaté látky sám vyloučil. Jedná-li se o dvě až čtyři řídké stolice za den a pak se stav pomalu normalizuje, neznamená to žádnou znepokojující událost. Jestliže je ale průjem silný a přetrvává déle než jeden den, pak je nutné zahájit léčbu.
Protiprůjmový čaj
Potřebujeme: 1 lžíci řepíku, 1 lžíci meduňky, 1 lžíci květu heřmánku, 1 lžičku listu maliníku, 1 lžičku listů ostružiníku, 0,5 litru vroucí vody
Postup: Léčivky smícháme dohromady a pak je přelijeme vroucí vodou. Vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne.
Co můžeme během průjmu jíst?
Příznivý vliv na průběh průjmového onemocnění mají například borůvky. Podobné protiprůjmové účinky jako borůvky má i černý rybíz. Obsahuje totiž množství kyseliny tříslové ve spojení s černým barvivem, díky nimž je dosaženo dlouhodobé zklidnění podrážděného střeva.
Pomohou i odvary z rýže či ovesných vloček nebo stará dobrá česnečka.
Borůvkový čaj proti průjmu
Potřebujeme: 2 lžíce sušených borůvek, 0,5 litru vody
Postup: Borůvky vložíme do studené vody a vše necháme hodinu odpočívat. Pak vše 15 minut povaříme. Plody přecedíme, čaj nalijeme do termosky a popíjíme během dne.
Borůvkové víno proti průjmu
Potřebujeme: 2 hrsti borůvek, ¼ l kvalitního červeného vína, 2 hřebíčky, 1 svitek skořice
Postup: Borůvky rozmačkáme vidličkou a smícháme je kořením a červených vínem a vše 5 minut prudce zavaříme. Poté přecedíme, nalijeme do lahve a skladujeme v chladu. Při trávicích a střevních potížích užíváme 2× denně po štamprli.
Šlem z neloupané rýže
Potřebujeme: 4 lžíce rýže natural (neloupané), 1 litr vody, špetku mořské soli
Postup: Rýži vaříme ve vodě tak dlouho, než z ní můžeme slít řídký sliz. Rýžový sliz popíjíme během dne po douškách.
Čaj z ovesných vloček
Potřebujeme: 1 lžíci drcených ovesných vloček, 3 dl vroucí vody
Postup: Vločky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat. Pak přecedíme a vzniklý odvar popíjíme během dne.
Vařená mrkev a jablkem
Potřebujeme: 2 větší mrkve, 1 jablko, špetku skořice, 2 dl vody
Postup: Mrkev a jablko nahrubo nastrouháme, přidáme skořici a vše podlijeme vodou. Dusíme doměkka.
Česnečka
Potřebujeme: 3 – 4 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 brambor, trošku olivového oleje, sůl
Postup: Na olivovém oleji osmažíme nahrubo nastrouhanou mrkev, poté jí podlijeme a asi 10 minut povaříme. Pak přidáme sůl a na kostičky nakrájené brambory a vše vaříme doměkka. Nakonec polévku odstavíme, přidáme do ní utřený česnek a vše ještě necháme 7 minut odpočívat. Po uplynutí této doby již můžeme podávat.
- Tip: Do česnečky můžeme přidat i nať z petrželky, celeru či nasekanou bazalku.
Česnekový čaj
Potřebujeme: 2 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky tmavého cukru, 3 dl vroucí vody
Postup: Česnek přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme, přisladíme cukrem a popíjíme během dne.
Lněné semínko
Výbornou službu nám učiní i 1 lžíce lněného semínka, které zapijeme 1 dl vlažné vody. Tento postup opakujeme 2 – 3× denně.
Pomůže i teplá koupel a střevní masáž
Teplá sedací koupel (2 – 3× denně) může velmi příznivě ovlivnit průběh onemocnění. Koupel by měla trvat 7 minut a po ní je dobré se zabalit a lehnout si do vyhřáté postele. Výborná je také střevní masáž.
Střevní masáž
Masážní olej si připravíme tak, že do 2 lžic mandlového oleje přidáme 2 kapky éterického oleje z fenyklu nebo heřmánku římského.
Než začneme se samotnou masáží, tak si prohřejeme ruce, pak je položíme na oblast levé kyčelní kosti a provádíme malé, jemné krouživé pohyby nahoru až po žeberní oblouk. Pak masírujeme dolů směrem k pravé kyčelní kosti. Hladíme kruh po kruhu, vždy na začátku nového kruhu na několik vteřin s lehkým tlakem a pak masírujeme plynulým pohybem dál. Masáž několikrát opakujeme. Provádíme ji 1 až 2× denně.
Po prodělaném průjmu se nejspíše budeme cítit slabší, to je ale v pořádku. Organismus se zase velmi rychle zotaví. Vždy raději začínáme lehčí stravou (nejlépe veganskou a kvalitním pitným režimem).