Irské výročí připomínají média i odborné organizace a hodnotí jeho výsledky. „Je to velký úspěch,“ cituje například BBC irského ministra zdravotnictví. Podle statistik Irské národní organizace poskytující zdravotní služby HSE klesl podíl kuřáků v populaci mezi lety 2004 a 2012 z 29 na 22 procent.
Podle nově zveřejněné studie vědců Brunelské univerzity v Londýně zamezil zákaz kouření v restauracích a barech 3726 předčasným úmrtím způsobeným primárně pasivním kouřením.„V Irsku klesl počet kuřáků o čtvrtinu, zatímco v ČR se podíl nemění. Zkušenosti z Irska ukazují, že zákaz kouření v restauracích přispěl k tomu, že kouření přestává být ve společnosti normou a mladí lidé s ním méně začínají. Lidé si také odvyknou pobývat v zakouřeném prostředí a přestávají takové prostředí tolerovat,“ komentuje Jiří Jeřábek z občanské iniciativy Česko bez kouře.
Jsme poslední, kdo kouření v restauracích neomezuje
Kouření v restauračních zařízeních je podle průzkumů trnem v oku velké části lidí. Početná je však také skupina, která současný stav obhajuje. Pokusy o omezení kouření u našich zákonodárců prozatím končily nezdarem a současný stav je vnímán jako ne příliš šťastné řešení.
K tématu: Kuřácké koutky k smíchu, nekuřákům k pláči
Na tiskové konferenci nevládní organizace ASH Ireland k irskému výročí zákazu kouření zaznělo také, že irský model je možné a žádoucí použít jako vzor pro postup i v dalších zemích. „Jako v poslední zemi EU u nás neexistuje žádná povinnost nekuřáckých či oddělených prostor v restauracích a barech. Teoreticky mohou být všechny podniky kuřácké, pokud se takto jejich provozovatelé rozhodnou. Podobně jako stavební či hygienické normy, chrání zákaz kouření zdraví miliónům zákazníků a desetitisícům zaměstnanců v pohostinství,“ říká Jiří Jeřábek a dodává, že poslední analýza Evropské unie z minulého roku jasně ukazuje, že ČR je jedinou zemí bez zákonného omezení kouření v restauracích.
Použité zdroje: TZ Česko bez kouře