Co vybrat – espresso, nebo klasický kávovar? Záleží opět individuálně na každém zákazníkovi, jeho chuti a požadavcích. Podle Moniky Řezníčkové, produktové manažerky internetové nákupní galerie Mall.cz, dávají lidé mezi přístroji na přípravu kávy z jejich nabídky přednost espressům, zejména pákovým, před klasickými kávovary. Ty pracují s mletou kávou a káva se v nich v podstatě pouze ohřívá. Na druhou stranu jsou vhodné třeba v případě, kdy si chcete s rodinou nebo návštěvou sednout ke stolu s konvicí kávy.
Espresso, nebo překapávaná káva?
Hlavní rozdíl je ve způsobu přípravy. Základem espressa je proces přepaření namleté kávy vodou o objemu cca 30 ml ohřátou na teplotu 90 °C při tlaku 9–15 bar po dobu přibližně třiceti vteřin. Výsledkem je kvalitní nápoj s maximem chuti a vůně.
Oproti tomu filtrovaná káva vzniká průchodem horké vody přes vrstvu kávy za standardního tlaku. Ve srovnání s espressem není tak silná a hodí se pro pití ve větších objemech.
Nejdůležitější parametry, které zákazníky zajímají:
- objem,
- barva, design,
- příkon,
- časovač,
- vodoznak.
Přečtěte si: Jak vybrat espresso?
Většinu filtrů můžete vyndat a umýt
Všechny klasické kávovary jsou vybaveny filtry. Dnes jsou to již většinou filtry plastové nebo nerezové, které se dají vyjímat a omývat. Stačí pouze filtr vyndat, umýt pod tekoucí vodou a opět dále používat. Papírové jednorázové filtry už se vyskytují spíše zřídka.
Nemusíte mít obavy, že byste museli vyjímatelné filtry často dokupovat, záleží samozřejmě na míře opotřebení po delším a častém používání. „Určitě to není tak, že by si zákazník musel filtry dokupovat každý měsíc. Při běžném používání v domácnosti filtry určitě rok vydrží,“ říká Monika Řezníčková. S dostupností filtrů podle jejích zkušeností nebývají problémy, obvykle jsou k zakoupení přes servis výrobce.
Pokud zákazník narazí na kávovar s papírovými filtry, odbornice doporučuje ověřit si u výrobce, zda jsou filtry ještě dokoupitelné. Se stářím přístroje se snižuje dostupnost příslušenství, nicméně i když přístroj už není třeba několik let v nabídce, výrobci a dodavatelé se snaží, aby příslušenství bylo dostupné, počítají s tím, že je zákazníci budou potřebovat. Když přijdou na trh s nějakou novinkou, příslušenství je obvykle univerzální a použitelné i pro starší modely.
Vychladlou kávu už znovu neohřívejte
„Zákazníci se často ptají na rozdíly kávovarů, které máme v nabídce,“ říká produktová manažerka. Vedle objemu (kromě litrů se udává také množství šálků, na které je spotřebič vhodný) je to příkon, viditelný vodoznak, ale třeba i tichý chod – to je příklad dotazu, který prodejci musí individuálně zjišťovat, protože není standardně uváděn. Čas přípravy je u všech typů hodně podobný, tento údaj proto výrobci ani prodejci neuvádějí.
U kávovarů, se na rozdíl od espress, zákazníci také často ptají na prostor pro uložení kabelu na spodní straně přístroje, tento údaj najdete obvykle v popisu výrobku.
Roli hraje samozřejmě také design, lidé si vybírají spotřebič, který se jim bude vzhledově hodit do kuchyně.
Užitečnou funkcí je pojistka proti kapání (anti-drip systém), která zaručí, že přístroj nekape poté, co ho vypnete a při manipulaci s konví.
Konvice kávovaru může být skleněná nebo plastová, je důležité, zda má termoizolaci, což ovlivní, jak dlouho v ní káva vydrží teplá. A výrobci ještě upozorňují – kávu nenechávejte v konvici příliš dlouho, nebude dobrá, a již vychladlou kávu v konvici neohřívejte – to už by nestála za nic.
Cenové rozpětí – cca 600 až 3500 korun. Nejoblíbenější je podle Moniky Řezníčkové „zlatý střed“: „Zákazníci se bojí kupovat hodně levné spotřebiče, ale na druhou stranu nechtějí ty nejdražší. Volí kompromis mezi kvalitou a cenou.“