Prvně jim všechen hovězí vývar zkysl, dnes má chovatel značku kvality

18. 12. 2021

Sdílet

 Autor: Regionální potravina
Rodinný statek Naše hospodářství ve východočeských Osicích se specializuje hlavně na produkci vyzrálého hovězího masa. Z vlastního hovězího také vaří pomalu tažený vývar, za který získali značku Regionální potravina.

Ve svém portfoliu mají především vysoce kvalitní vyzrálé hovězí maso. Vedle toho u nich na dvoře můžete zakoupit širokou škálu výběrových produktů z partnerských farem, které vynikají kvalitou a čerstvostí. Zakladatel malého rodinného statku Naše hospodářství Jakub Erler v jednom z Příběhů regionálních potravin přiznává, že je za něj velmi vděčný, ale pokud by věděl, jaké starosti ho v začátcích čekají, dnes už by takový elán neměl.

Co se dozvíte v článku
  1. Hospodářství po předcích? Museli jsme začít úklidem
  2. Dřina se vyplatila, firma získává zákazníky i ocenění 
  3. První vývar „zkysl“, ale nevzdali jsme to
  4. Co s masem v pandemii…
  5. Snem je porážet zvířata naprosto bez stresu

Hospodářství po předcích? Museli jsme začít úklidem

Přestože historie Našeho hospodářství sahá podle dostupných zdrojů až do roku 1846, současný majitel Jakub Erler jej do svých rukou převzal po prarodičích až v roce 2015, kdy navázal na tradici předchozích generací.

„První rok se zejména uklízelo a sekalo. Oficiálně k hospodaření jsme se dostali až začátkem roku 2016. O další dva roky později, v roce 2018, jsme získali dotaci z Programu rozvoje venkova, konkrétně peníze z programu Zahájení činnosti mladých zemědělců. Díky tomu jsme zrekonstruovali části statku tak, abychom mohli od léta 2018 začít prodávat naše vyzrálé hovězí přímo z farmy,“ popisuje začátky novodobé historie Našeho hospodářství Jakub Erler.

Naše hospodářství stojí na základech dřiny, trpělivosti a cílevědomosti. V současné době tu mají jen dva stálé zaměstnance, přičemž v průběhu léta pomáhají brigádníci, kamarádi a rodina. „Abychom mohli dostát vysoké kvality výrobků a individuálnímu přístupu k zákazníkům, pracujeme téměř pořád. Odměnou jsou pro nás 2–3 volné dny za měsíc. V případě, kdy se například suší či senážuje, děláme několik dní i 14–16 hodin denně. Občas je to opravdu náročné, ale nikdy jsem rozhodnutí převzít hospodářství po prarodičích nelitoval. Spíš naopak!“ říká hospodář.

Dřina se vyplatila, firma získává zákazníky i ocenění 

Jak je zřejmé, zemědělství není pouze práce, ale i životní styl, pro který člověk musí mít vášeň a nadšení. Na farmě je Jakub Erler ochoten trávit veškerý svůj čas. „Za tuto příležitost jsem velmi vděčný. Pokud bych měl na začátku křišťálovou kouli a věděl, co mě čeká, upřímně bych do hospodaření s takovým elánem znovu nešel. Začátky byly extrémně náročné. Navíc první roky jsem k podnikání chodil ještě do zaměstnání, což mi dávalo opravdu zabrat,“ vzpomíná.

Všechna práce ale pro něj má své zadostiučinění. Spokojení zákazníci, kteří se pravidelně vracejí do dvora Našeho hospodářství pro jejich výrobky, jsou velkou odměnou.

A je jím i zisk ocenění Regionální potravina, které Naše hospodářství vloni získalo za svůj Pomalu tažený hovězí vývar. Přitom počáteční pokusy nevypadaly příliš nadějně.

První vývar „zkysl“, ale nevzdali jsme to

„Byli jsme zvědaví, jak kvalitativně obstojíme v bohaté konkurenci zkušených potravinářů, a proto jsme se poměrně spontánně rozhodli zúčastnit soutěže Regionální potravina s naším pomalu taženým hovězím vývarem. Ocenění je pro nás určitou vizitkou a odměnou za odvedenou práci,“ vysvětluje majitel farmy. Nicméně začátky oceněného produktu nebyly úplně růžové.

První pokus příliš nevyšel. „Chtěli jsme mít v nabídce i něco jiného než jen maso. Tak se zrodil náš nápad vařit vývar. Tuším, že první vývar ve větším objemu jsme vařili na zkoušku již v roce 2018. Ale byl to debakl, všechen se nám zkazil, po zavařování nám úplně zkysl. První neúspěch nás ale neodradil a zkoušeli jsme to dál,“ vzpomíná majitel.

Čirý hovězí vývar tu vyrábějí z masa pocházejícího přímo z farmy. Vývar je vařený pomalým tažením, z čerstvých ingrediencí, s přidanou zeleninou v různém poměru a směsí koření. Je vhodný také k dochucení pokrmů. Neobsahuje konzervanty, barviva a zvýrazňovače chuti.

Kromě vlastního hovězího masa, vývarů či sádla prodávají ve dvoře Našeho hospodářství i jiné produkty, a to také z partnerských farem, jako například mléčné výrobky, rakytníkové produkty, pesta, chutney, sirupy, vejce, med, dobrá vína, a zejména piva z malého pivovaru bratrance Jakuba Erlera. Majitelé těchto podniků jsou zároveň i přáteli, které dobře znají. Mohou se tak za ně i za kvalitu nabízených výrobků zaručit.

Farma také zajišťuje vlastní rozvoz do Hradce Králové, Pardubic i Prahy a své produkty prodává i na farmářských trzích v Hradci Králové a Čelákovicích.

Co s masem v pandemii…

Z ekonomického hlediska zůstala farma během pandemie prakticky bez újmy. A to přesto, že jednu dobu hrozily velké ztráty a zabezpečení bezpečného provozu je náročné.

„Nejkomplikovanější situace nastala v době uzavření okresů, kdy došlo k omezení pohybu, a tím k výraznému poklesu poptávky po produkci. V té době nám hodně pomohl bratranec se svým pivovarem. Sdílel na svém pivovarském profilu příspěvek o tom, že nám přebývá maso, na který reagovala celá řada lidí. Nakonec jsme byli schopni vše prodat,“ říká majitel.

Na rozdíl od velké části světa se život na statku nezastavil a podmínkou úspěšného hospodaření v době covidové bylo dbát na prevenci.

„Nákaza by nás pravděpodobně všechny odrovnala. Je to pro nás velké riziko, jelikož zvířata porážíme minimálně tři týdny dopředu. Kdybychom pak byli nemocní, nikdo by nezajistil zpracování ani distribuci. A co teprve krmení zvířat? Ani si to raději nechci představovat,“ bilancuje Jakub Erler.

Snem je porážet zvířata naprosto bez stresu

A jaká je vize Našeho hospodářství? Majitel by rád farmu dále rozvíjel a vybudoval zde vlastní malou porážku.

„Byl bych rád, kdybychom nemuseli vozit zvířata na jatka a měli celý proces kompletně pod kontrolou. Přeji si, abychom je dokázali porazit absolutně bez stresu. Věřím, že bychom tak zvířatům zajistili odchod ze světa se skutečným respektem,“ popisuje. Ví, že cesta za snem je ještě daleká a finančně velmi náročná: „Ale ocenění Regionální potravina a věrnost našich zákazníků je pro nás znamením, že to, co děláme, děláme dobře,“ dodává Jakub Erler.

Regionální potravina

Tuto značku již dvanáct let uděluje ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé si mohou vybírat z více než 500 výrobků od více než 350 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).