Sluší se dodat, že naše právní úprava kolem burčáku byla napadena ze strany EU a vůbec není vyloučeno, že se letos takto "blbne" naposled. Tohle totiž žádné specifikum ČR není, nápoj je populární minimálně také na Slovensku, v Německu a Rakousku, ve všech těchto zemích se dělá v zásadě stejně. Dokola omílané spory jsou dané tím. že se do českého vinařského zákona dostalo ustanovení o použití hroznů výhradně z ČR spojené s názvem burčák. Přitom při výrobě třeba z maďarských hroznů vhodné odrůdy vznikne to samé, tady se dá těžko mluvit o tom, že by kupující byl něčím ošizen. Koneckonců to také většina prodejců označí nenapadnutelně jako "částečně zkvašený hroznový mošt", což ale nezabrání tomu, že produktu stejně prakticky každý říká burčák...
Něco jiného jsou praktiky, kdy se do toho přimíchá třeba jablečný mošt atd, to už pak je jiné téma. Ale burčák z maďarských hroznů mě fakt nechává v klidu...