Dobrý den,
k výrobnímu postupu, pokud máte na mysli průmyslový, schéma je v galerii (http://www.vitalia.cz/galerie/margarin-domaci-a-prumyslova-vyroba/#15), a dále (cituji): "Výroba margarínu je založena na několika jednoduchých fyzikálních procesech. Tím základním je míchání. Smíchat lze suroviny dvěma způsoby.
1. Jednotlivé suroviny se dávkují samostatně pístovými čerpadly do malé směšovací komůrky.
2. Druhým způsobem je smíchání ve vodě rozpustných a tukových surovin v prvním kroku zvlášť. Ve druhém kroku se obě části promíchají ve vertikální válcové nádobě s vysokou intenzitou míchání.
Na obě tyto metody navazují další kroky a těmi jsou jednoduché procesy chlazení, hnětení a krystalizace. Chlazení probíhá v horizontálních válcích. Produkt je nanášen na vnitřní stěnu z vnějšku chlazeného válce. Kontakt se stěnou válce je velmi krátký, téměř okamžitě dochází k seškrabování z povrchu pomocí nožů, které jsou upevněny na hřídeli a otáčí se uvnitř válce. Při tomto procesu vznikají zárodky krystalů tuku. Válec se z vnějšku neustále ochlazuje, aby tuk mohl krystalizovat. Krystaly se dále dotvářejí v dalších vodorovných válcích s míchadlem v ose válce opatřeným trny nebo i bez míchání.
Výrobek se dále balí do kelímku nebo do folie."
Pokud máte na mysli ten domácí, přesný popis surovin a postupu včetně fotografií je v galerii: http://www.vitalia.cz/galerie/margarin-domaci-a-prumyslova-vyroba/#0. Udělat se dá, zkoušeli jsme to, trvá to cca 10 minut. Nevýhodou je, že takový margarín dlouho nevydrží. Proto se také v průmyslové výrobě používají ta aditiva uvedená v článku.
Dále k další poznámce - látky používané ve výrobním procesu musí být na obalu. Ale možná si zcela nerozumíme.
Zdravím, LK, Vitalia.cz