Vlákno názorů k článku Co se říká o margarínu a co z toho je pravda od EC - Skoda, ze v clanku neni uveden vyrobni postup....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 4. 2015 21:16

    EC (neregistrovaný)

    Skoda, ze v clanku neni uveden vyrobni postup. Kdyz se da udajne udelat doma, tak bych to uvital jako zajimavy pokus. A srovnani, jak se ta domaci vyroba lisi od te realne prumyslove. Jinak me bavi snaha tvarit se, jak jsou ty dodany latky prirodni, protoze treba konzervant se vyskytuj v jerabine. Ha. A ze se nemusi pouzivat.. tech margarinu, ktere nepouzivaji konzervanty zas tak moc neni. Proc tedy? Navic tim jak tady chybi otazka vyrobnich procesu, tak chybi problematika latek pouzivanych a pridavanych v jeho prubehu, ktere tim padem nemusi byt na obalu. Clanek je zkratka jak z prolagacniho materialu Unileveru, coz s ohledem na tesnou spolupraci Vitalie a Vim co jim neni zase tak prekvapujici.

  • 23. 4. 2015 22:52

    lajk? (neregistrovaný)

    Margarín ? Článek jsem nečetl, ale kdo matlá margarín je hlupák. A kdo to matlá na dnešní rohlík je ultra hlupák. A žádné studie nepotřebuji, páč to cítím ve stařecké hubě.

  • 24. 4. 2015 8:44

    Lenka Krbcova

    Dobrý den,
    k výrobnímu postupu, pokud máte na mysli průmyslový, schéma je v galerii (http://www.vitalia.cz/galerie/margarin-domaci-a-prumyslova-vyroba/#15), a dále (cituji): "Výroba margarínu je založena na několika jednoduchých fyzikálních procesech. Tím základním je míchání. Smíchat lze suroviny dvěma způsoby.
    1. Jednotlivé suroviny se dávkují samostatně pístovými čerpadly do malé směšovací komůrky.
    2. Druhým způsobem je smíchání ve vodě rozpustných a tukových surovin v prvním kroku zvlášť. Ve druhém kroku se obě části promíchají ve vertikální válcové nádobě s vysokou intenzitou míchání.
    Na obě tyto metody navazují další kroky a těmi jsou jednoduché procesy chlazení, hnětení a krystalizace. Chlazení probíhá v horizontálních válcích. Produkt je nanášen na vnitřní stěnu z vnějšku chlazeného válce. Kontakt se stěnou válce je velmi krátký, téměř okamžitě dochází k seškrabování z povrchu pomocí nožů, které jsou upevněny na hřídeli a otáčí se uvnitř válce. Při tomto procesu vznikají zárodky krystalů tuku. Válec se z vnějšku neustále ochlazuje, aby tuk mohl krystalizovat. Krystaly se dále dotvářejí v dalších vodorovných válcích s míchadlem v ose válce opatřeným trny nebo i bez míchání.
    Výrobek se dále balí do kelímku nebo do folie."
    Pokud máte na mysli ten domácí, přesný popis surovin a postupu včetně fotografií je v galerii: http://www.vitalia.cz/galerie/margarin-domaci-a-prumyslova-vyroba/#0. Udělat se dá, zkoušeli jsme to, trvá to cca 10 minut. Nevýhodou je, že takový margarín dlouho nevydrží. Proto se také v průmyslové výrobě používají ta aditiva uvedená v článku.
    Dále k další poznámce - látky používané ve výrobním procesu musí být na obalu. Ale možná si zcela nerozumíme.
    Zdravím, LK, Vitalia.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).