Hlavní navigace

Olomoučtí lékaři operovali bolavé rameno novým způsobem. Hledají další pacienty

Sdílet

Do Česka dorazila nová metoda zpevnění šlachy ramenního kloubu. Lékaři z olomoucké fakultní nemocnice při ní poprvé použili kolagenový implantát. Jeho výhodou je, že místo se rychleji hojí a spojení je pevnější, tedy by mělo i více a déle vydržet.

První operaci ramene s pomocí kolagenového implantátu provedli lékaři ve Fakultní nemocnici Olomouc na konci září. Unikátním způsobem operovali v jeden den hned dva pacienty padesátiletého muže a šedesátiletou ženu.

Oba měli omezenou hybnost ramenního kloubu a byli vyšetřeni magnetickou rezonancí, což je důležité k plánování vlastní operace, popisuje Radim Kalina, lékař Ortopedické kliniky, který obě operace s použitím biologické augmentace vedl.

Každá ze dvou operací trvala zhruba hodinu. Lékaři při ní běžným způsobem sešili roztrženou šlachu v rameni a místo následně překryli kolagenovým implantátem, který dosud v tuzemsku nebyl použitMetoda, která je i v zahraničí zatím spíše ojedinělá, přispívá vedle lepšího hojení zejména k pevnějšímu spojení poškozeného místa, informovala FN v tiskové zprávě.

Na zprávu zareagovalo Ministerstvo zdravotnictví. Gratulujeme Ortopedické klinice Fakultní nemocnice Olomouc k úspěšnému provedení první operace (…) v České republice! Tento inovativní zákrok posouvá hranice moderní medicíny, uvádí úřad na sociální síti Facebook.

Proč se šlachy šijí

Zákrok ortopedi v Olomouci provedli pacientům, kteří měli úrazem poškozenou takzvanou rotátorovou manžetu. Tvoří ji čtyři svaly a několik šlach. Vhodným adeptem pro implantát je pacient, který má poškozenou pouze jednu z nich, a to šlachu nadhřebenového svalu.

Tato šlacha se spolupodílí na otáčení ramene a zvedání paže. Pokud se roztrhne, je rameno méně pohyblivé a hodně bolí, takže člověk může fungovat v běžném životě jen velmi omezeně. Proto ortopedi a chirurgové poškozenou šlachu sešívají. Běžně ovšem bez implantátu.

Ten slouží jako záplata, která zašitou šlachu fixuje. Tím přispívá k pevnějšímu spojení a předchází tomu, aby se znovu roztrhla„S rozvojem nových instrumentárií a fixačních prvků (šroubků) se výsledky operací výrazně zlepšily. Přesto velké studie uvádějí opětovné roztržení šlachy u 15 až 20 procent pacientů. Naším cílem je snížení počtu selhaných operací. Tomu mohou pomoci různé metody podpory hojení či zpevnění sešité šlachy,“ vysvětluje Radim Kalina. Menším počtem reoperací se zvyšuje nejen komfort pacienta, ale nemocnice šetří veřejné peníze, protože další operace znamená i vyšší náklady na léčbu.

Úporné bolesti ho zbavila unikátní operace, elektrody v páteři ji přeměnily v mírné brnění Přečtěte si také:

Úporné bolesti ho zbavila unikátní operace, elektrody v páteři ji přeměnily v mírné brnění

Kombinace artroskopie (rameno se operuje skrze velmi malé řezy) a biologické augmentace navíc urychluje hojení, snižuje bolest i rizika pooperačních komplikací. Implantát umožňuje jak mechanické zpevnění, tak i vyvolání biologického hojení šlachy ke kosti, potvrzuje ortoped Radim Kalina.

Pacient po artroskopické operaci ramene včetně vložení implantátu odchází zpravidla druhý den domů. Zotavování pak trvá ještě další zhruba tři měsíce.

Jak implantát funguje

Implantát má podobu pórovitého plátu vyrobeného z hovězího kolagenu. Jeho cílem je podpořit růst nové tkáně, která jej během půl roku nahradí, protože samotný implantát tělo podle výrobce vstřebá.

Nová tkáň je podobná té, ze které je šlacha pacienta. Tkáň proto oslabené místo posílí a vyztuží. Výrobce, kterým je britská firma Smith & Nephew, uvádí, že tento efekt byl pozorovaný v klinických zkouškách po dobu až pěti let. Další klinické testy ale probíhají (jeden z nich právě i ve olomoucké fakultní nemocnici), takže doba pozorování se nejspíš bude prodlužovat.

Podívejte se na video, které ukazuje umístění implantátu:

Zdroj: YouTube.com

Pro koho se novinka hodí

Podle lékařů má výhody z implantátu jak pacient, který si šlachu roztrhl úrazem, tak ten, u kterého došlo k poškození kvůli degeneraci. Vhodnými adepty jsou, jak už jsme psali výše, pacienti, kteří v rameni mají poškozenou jen jednu konkrétní šlachu. Naopak kontraindikací je alergie na hovězí kolagen.

Implantát se v České republice dosud nepoužíval proto, že nejde o rutinně zavedenou metodu. Dalším z důvodů je cena, která se celkově šplhá nad sto tisíc korun. A také fakt, že implantát zatím nehradí zdravotní pojišťovny.

„Použitá metoda má sice své nesporné benefity pro pacienty, je ale bohužel velmi drahá. My ji zatím můžeme nabídnout našim pacientům jen díky podpoře z vnitřního grantu nemocnice,“ upozorňuje přednosta Ortopedické kliniky FN Olomouc Jiří GalloPrávě kvůli hledání cesty, jak operace zaplatit, trvala příprava na první zákroky v Olomouci jeden rok.

Jestli budou zdejší zdravotní pojišťovny metodu v budoucnu hradit, je otázkou. Musel by o to usilovat přímo výrobce, či firma, která jej zastupuje, a musel by ustát jednání s pojišťovnami o efektu léčby a o její ceně.

KL24

Věřím, že prokážeme benefit operace a snížení rizika selhání a tento fakt bude podkladem pro jednání s pojišťovnami k úhradě implantátu, říká Radim Kalina s tím, že v tuto chvíli už má vytipovaných dalších šest pacientů, které odoperuje ještě letos. Zákrok budou mít hrazený ze zmiňovaného grantu.

Ve FN Olomouc se ovšem o operaci mohou hlásit i další zájemci z celé země. Obracet se na nás mohou jak pacienti, tak i jiní kolegové například e-mailem. Kontakt je na webových stránkách nemocnice. Máme ovšem přísná indikační kritéria, vzhledem k probíhající klinické studii. Počet možných operací je omezen, dodává lékař.

Víte, kde je v lidském těle mandibula a kolik lidí má zelené oči?

Hltáte články o zdraví, čtete knížky o doktorech a sledujete seriály z lékařského prostředí? Tak to pro vás náš test možná bude až směšně lehký.

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).