(A) pufováním se zrní stává stravitelnějším, což mimojiné znamená, že se nutně zvyšuje jeho energetická výtěžnost (čím lépe něco strávíme, tím více energie z toho získáme).
(B) v každém zrníčku je obsaženo dost energie na to, aby z toho vzešla nová rostlinka.
Vezmeme-li do úvahy A a B, vychází nám otázka: jak to sakra může být dietní? Uvědomte si, že je to vlastně vylisovaný popcorn, tj. kalorická bomba sama o sobě. Když si to ještě namažete pomazánkou nebo obložíte sýrem a salámem, máte najedeno na tři dny dopředu.
(Mimochodem, tvrzení o zdravotní prospěšnosti každodenní konzumace cereálií z USA a stojí za ním tamní obilnářská lobby. Než americké děti začaly ke každé snídani chroupat ovesné vločky a kukuřičné lupínky a ke každému filmu se ládovat popcornem, o nějakých problémech s obezitou nebylo ani slechu.)
Cereálie nejsou a z principu věci nemohou být dietní. Proč myslíte, že stovky generací po celém světě vyrůstaly na obilných kaších?
Nárast obezity nastal nie v dôsledku konzmácie obilovín, ktoré tvoria základ výživy ako píšte počas mnohých generácii bez nárastu obezity, ale v dôsledku toho, ako sú obiloviny spracovávané na rôzne druhy ochutených - presladených cereálnych zmesí, ktoré so zdravou výživou majú málo spoločného.
Strava zdravého človeka nemá byť diétna, má byť proste zdravá a k nej patria na prvom mieste obiloviny. Otázka je v akej podobe. Nezdá sa mi, že pufované obilninové výrobky je to nalepšie riešenie:
1. - pufované výrobky majú vyšší glykemický index než ináč tepelne spracovaná obilovina, čo vyvoláva rýchlejší vzostup a následný pokles hladiny cukru v krvi, znamenajúci rýchlejšiu premenu sacharidov na tuky a ich ukladanie v tele
2. - pufované výrobky nezasýtia človeka dostatočne, naplnia síce žalúdok, ale v dôsedku vyššieho glykemického indexu následuje skorý nástup hladu ako dôsledok zníženia cukru v krvi. Mňa osobne zasýti viac a na dlhšie 5O g celozrného chleba ako 5O g polystyrénu
3. - prednosti, o ktorých píše autorka ako zvýšený obsah vlákniny či vitamínov sú len v dôsedku zníženia podielu vody v obilnine, teda je to skresľujúci údaj
4. - a v neposlednom rade, ešte nám nie je dostatočne známy dopad vysokého tlaku a vysokej tepoty na kvalitu obiloviny.
Teda môj postoj - ako spestrenie jedálnička, či príležitostnú konzumáci beriem ale nevolila by som ako alternatívu zdravej obiloviny.
A pre tých, ktorí si strážia kalórie a diétujú: úplne nevhodné.
Prumerna delka zivota lovce a sberace pred zemedelskou erou (pozdni paleolit) = 33 let
Prumerna delka zivota v dobe neolitu (zacatek zemedelstvi) = 20 let
Vazne jsou ty obiloviny TAK zdrave, aby byly na PRVNIM miste ve strave?
Co se tyce obezity, tam je to jednoduche - moc kalorii dovnitr, malo ven. Pri vysoke namaze neni problem s prebytkem sacharidu, protoze ty doplnuji glykogenove zasoby. I tak ale stale zhorsuji predevsim opotrebovani tkani skrze zhorseni zanetlivych procesu.
Neviem - nepamätám si aká bola dĺžka života lovca-zberača a neolitického roľníka.
Sacharidy, bielkoviny a tuky sú základné živiny, kde sacharidy by mali mať najvyššie percentálne zastúpenie -podotýkam percentálne zastúpenie v celodennom kalorickom príjme - nie v hmotnosti potravín. Keďže zo sacharidov získame súčasne aj veľa kalórii, samozrejme netreba to zo stravou bohatou na sacharidy preháňať. Napriek tomu si myslím, že základom jedálnička by mali byť kvalitné a kvalitne spracované obiloviny. Obiloviny totiž okrem sacharidov obsahjú aj kvalitné bielkoviny, ktorých trávenie menej zaťažuje naše telo ako keď telo získava bielkoviny iba z mäsa. Keďže však súčasne sú vysokým zdrojom energie, treba si aj medzi obilovinami správne vyberať a ládovať sa denne presladeným musli, kukričnými lupienkami a "polystyrénom" nepovažjem za správne.
K cemu jsou v lidskem tele sacharidy dulezite?
Bilkoviny - slouzi ke stavbe a oprave telesnych tkani
Tuky - slouzi ke stavbe tkani a pomahaji ridit hormonalni sekreci a dalsi procesy v tele.
Sacharidy - ??
Vsechny tri slozky NAVIC muzou telu slouzit jako zdroj energie (plus ctvrtym zdrojem energie jsou ketony). Pokud clovek tvrde nepracuje a nepotrebuje tak mit zdroj rychle energie pro anaerobni praci v podobe glykogenu, sacharidy pro zivot potreba nejsou. K nicemu. Proc by tedy mely tvorit vetsinu kalorickeho prijmu??? Mikronutrienty je pak mnohem vyhodnejsi ziskavat ze zeleniny, ovoce, orechu, semen, vajec, nekterych oleju ci ryb a kvalitniho masa, ktere jich maji nasobne vice a prave ty by mely tvorit zaklad jidelnicku. Ne vyrazne chudsi obiloviny, kterymi je vetsina lidi naprosto nesmyslne nahrazuje.
Ještě jsou jiné přístupy, třeba tradiční čínský, podle kterého se má začínat den obilnou kaší. Myslím, že obecně není na stravu tak přísný, ale prostě nevytrhává jídlo z kontextu celkového přístupu k životu.
Řekl bych, že naše tělo je schopné sešrotovat kde co. Tím neříkám, že nemá smysl si v jídle vybírat, ale mít nějaký velký stres z diety může mít horší následky než se občas nacpat tou sacharidovou čokoládou nebo aspoň máčeným pufovaným chlebíčkem :-)
Souhlasim, ze s jidlem se nema clovek stresovat. Ale unavuje me mytus sacharidu jako hlavni casti zdrave stravy. Jenomze to doporuceni s kasi (neoveroval jsem, ale klidne uverim, byt si myslim, ze hlavni (= chuda) cast populace te ryze v minulosti nikdy moc nejedla) je taky dano tradici tezce pracujicich lidi, kteri tu energii vyuziji. TCM muze pomoci lidem s tradicne zapadni stravou, ale musi se taky brat s perspektivou kdy, pro koho a jak vznikala.
Je pravda, že na pozůstatcích prvních zemědělců jsou pozorované změny způsobené špatnou stravou (nižší postava, deformace páteře, atd.), ale na zkrácení délky života má vliv i rozšíření infekcí, které se v početných komunitách žijících dlouhodobě na jednou místě rychle šířily. A ještě k tomu přispávaly nemoci získané od domestikovaných zvířat.