To je zajímavé, nabízet hnojníkové kapky na alkoholové bázi bez sebemenšího vysvětlení, proč by to nemělo být jedovaté.
Všechny druhy hnojníků vukazují inkompatibilitu s alkoholem (dle wikipedie). Proč by se zde neměla projevit?
A jestli je veškerá lidová moudrost založená na tom, že to zatím lidé přežili, tak to rozhodně nevysvětluje, proč by případný zdravotní přínos těchto kapek měl převážit nad tím, že se přiotrávíte a trošku si poničíte játra.
I když to možná nebudete vnímat jako otravu, játra je vhodné si chránit.
Dobrý den, přikládám odpověď autorky článku:
Hezký den pane Kasale,
posílám Vám bylinkový pozdrav a odpověď na Váš dotaz. Co se týká užívání kapiček z hnojníku, tak při 4 týdenním užívání v dávce 2 x denně 25 kapek do sklenice vody, je obsah přijímaného alkoholu opravdu minimální, kapičky tak působí na organismus příznivě. Aby začaly mít kapky z hnojníku negativní účinky na játra, musela by být jejich dávka cca 2 x denně štamprle. Pokud Vás ten alkohol stále děsí, kapejte si hnojníkové kapky do vody o 70 stupních Celsia, líh tak vyprchá a léčivé látky zůstanou. Přeji Vám příjemný zbytek léta. Simona Procházková