Výrobci potravin se nám snaží ulehčit práci v kuchyni polotovary, částečně připravenými pokrmy, které prakticky téměř vždy vyžadují další následné zpracování na finální jídlo. Nabízejí je v různých cenových relacích i kvalitách. Guláše, omáčky, knedlíky, polévky, bábovky, dokonce třeba i palačinky v tekutém stavu nebo namíchané směsi salátů.
Co se dozvíte v článku
Nově je ale v prodeji produkt, jenž usnadní práci nejen těm, co nemají času nazbyt, ale hlavně těm, co rádi zdravě jedí. Na trhu se totiž objevila barevná řada zeleniny od společnosti Titbit, o níž se mi vůbec nechce říkat, že je to polotovar. Zní mi to trochu hanlivě a nezdravě a to tento produkt opravdu není. Jde totiž o čerstvou ochucenou zeleninu, kterou doma třeba jen strčíte do trouby a necháte péct, nebo necháte probublat v hrnci… a pak servírujete a oblizujete se až za ušima. Tak dobré to je, bez dochucování a dlouhých příprav.
Zeleninu a ovoce umí využít beze zbytku
Společnost Titbit se řadu let zabývá dovozem exotického ovoce a zeleniny do Česka, svého času vyráběli saláty (než tuto výrobu prodali společnosti UGO), v různé dipy zpracovávají i zeleninu, která by se jinak pro svůj netradiční vzhled musela vyhodit. Prostě, jak to roste ze země, tak si s tím umí poradit.
Jejich novinka Quick & Easy je tak logickým vyústěním nabraných zkušeností. Jde o zeleninové mixy, případně i některé ochucené jednodruhové produkty, v sáčcích či ve speciálních vaničkách určených do trouby.
Quick & Easy: zelenina rychle, jednoduše – a taky chutně
Jak vznikl nápad výroby vaniček a sáčků se zeleninou a čerstvými bylinkami? Možná to překvapí, ale za touto ideou stojí vlastně maloobchodní sítě. „Řetězce u nás poptávaly nějakou přílohovou zeleninu typu ‚ready to cook‘ nebo ‚ready to go‘, aby zákazníkovi ušetřily čas,“ vysvětluje Barbora Skřivanová, produktová manažerka společnosti Titbit.
Přestože již dříve vlastnili výrobnu salátů, a měli tak představu, co a jak krájet a jaká hygienická pravidla dodržet, i tak trvaly přípravy na výrobu zeleninových mixů Quick & Easy přes půl roku. Bylo třeba nakoupit potřebné stroje i řezačky, seznámit se s novými stroji na balení, vyladit design výrobků, a hlavně správně vyladit chuť jednotlivých mixů. V lednu letošního roku pak konečně dozrál čas, aby zeleninové výrobky začali dodávat do obchodů.
Aktuálně výrobce nabízí sedm mixů zeleniny vhodných do polévky nebo jako příloha a čtyři vaničky se zeleninou k přípravě v troubě. Rozdíl oproti jiným, například mraženým směsím zeleniny je v tom, že tyto mixy jsou z čerstvých plodů a jsou ochucené:
„Máte tam čerstvé bylinky, také trochu soli a oleje, chilli, zázvor, podle toho, co se do jakého mixu zrovna hodí. Chuť výsledného výrobku pro nás vždycky byla a bude to nejdůležitější. Ať šlo o saláty, omáčky, nebo teď o nové mixy zeleniny,“ říká majitel Titbitu Vojtěch Havránek.
A Barbora Skřivánková ho doplňuje: „Jsme jediná firma v Česku, na Slovensku a pravděpodobně i v Maďarsku, která nabízí tzv. full servis. Tedy směs čerstvé krájené zeleniny, kterou zákazník už nemusí dále dochucovat. To dochucení je otestováno tak, aby byli všichni spokojeni.“ Chutně a zdravě vařit tak bude zas o trochu snazší i pro ty, kteří v kuchařské zástěře moc času netráví.
Nabídka Quick & Easy
Směsi zeleniny na pánev
Hodí se k orestovanému masu, jako příloha nebo do salátů.
- Baby carrot mix – směs baby karotky a císařského hrášku pro přípravu rychlých večeří. Ideální připravená na páře jako příloha k masům nebo zasyrova do salátů.
- Baby corn mix – kombinace brokolice, baby kukuřice a císařského hrášku je vynikající ke steakům nebo přírodním krůtím a kuřecím řízkům.
- Big Stir Fry – směs lehce pikantní čerstvé zeleniny, kterou hodíte rovnou na pánev. Obsahuje mrkev, žlutou a červenou papriku, hlávkovou kapustu, červené zelí a červenou cibuli, chilli a zázvor. Směs můžete podávat k masu nebo doplnit třeba smaženou rýží.
- Thai Stir Fry – směs čerstvých zelených fazolek, mrkve, čínského zelí, červené papriky, korinadru, mungo klíčků a pak choi. Po pěti minutách na pánvi přidáte k rýži nebo smaženým nudlím.
Mixy zeleniny k přípravě polévek
Zeleninu stačí orestovat v hrnci, zalít vodou a povařit. Přidáte nudle, kapání nebo noky a jíte. Do minestrone závěrem přidáte parmezán.
- Minestrone – krájená čerstvá zelenina na italskou polévku. Obsahuje cherry rajčata, šalotku, pórek, mrkev, petržel, fazolky a česnek. Vše je ideálně dochuceno oreganem a tymiánem.
- Soup Mix – krájená čerstvá zelenina pro jakoukoliv polévku. Obsahuje čerstvou zeleninu v různém poměru: mrkev, petržel, pastiňák, cibuli, pórek, kedluben, kapustu růžičkovou, květák, česnek, petržel listovou, petržel kadeřavou.
Zelenina do trouby
Stačí jen odtrhnout svrchní fólii a zeleninu vložíte do vyhřáté trouby na čas uvedený na piktogramech na obalu. O všechno ostatní se postará teplo a čas.
- Mediterranean Mix – směs čerstvé zeleniny s bylinkami, kterou snadno a rychle upečete v troubě, nebo orestujete na pánvi. Obsahuje cuketu, žlutou, zelenou a červenou papriku, červenou cibuli. Vše je dochuceno oreganem a rozmarýnem. Lze využít i jako základ na přípravu ratatouille.
- Potato Wedges – ochucené malé brambůrky Grenaille, ochucené koriandrem, římským kmínem, tymiánem, chilli, česnekem a solí, doplněné o slunečnicový olej. Stačí vložit do trouby.
- Pumpkin Mix – směs krájené dýně a voňavých bylinek, kterou dáte rovnou do trouby. Obsahuje máslovou dýni ochucenou o tymián, oregano, česnek, zázvor, chilli a pomerančovou kůru.
- Sweet Potato Wedges – směs krájených batátů ochucených koriandrem, římským kmínem, tymiánem, chilli, česnekem a doplněných o sůl a slunečnicový olej.
Otestováno
Ať už vyberete jakýkoliv mix, podle naší zkušenosti nešlápnete vedle. Měli jsme možnost ochutnat všechny druhy a nemůžeme jim nic vytknout. Směsi byly čerstvé, bez zbytkových kusů strouhané zeleniny, a přestože jsou v Titbitu zvyklí na pěkně ostré chutě (zkuste k masu jejich omáčku Ohnivý křídla), tyto mixy jsou dochucené optimálně. Ani dosolovat není třeba.
„Ušetříme vám čas, usnadníme život a zároveň vás trošku donutíme vařit to, čeho jste se doteď báli. Spousta lidí má totiž ráda třeba thajská jídla, ale bojí se je uvařit. My pro vás ale máme kompletní, správně nachucenou směs zeleniny a koření a vy si jen orestujete maso na pánvi, přidáte naši směs – a do osmi minut máte hotovo,“ říká Barbora Skřivánková. A s tím se nedá než souhlasit, i já jsem díky směsi na minestrone tuhle italskou polévku zkusila prvně a s velkým úspěchem.
Recepty na to, jak různé směsi využít, jsou jak na webu výrobce, tak i v QR kódu, který je součástí každého balení.
Jídlo bez plýtvání
Nákupem těchto produktů navíc podporujete tzv. zero waste (nulový odpad). Pokud byste si totiž například chtěli připravit thajskou směs Thai Stir Fry, museli byste nakoupit sedm druhů salátů a zeleniny v různých množstvích, které pravděpodobně nestačíte spotřebovat a zbytečně byste je vyhodili. Zvláště pokud nejste vícečetná rodina. Ušetříte tak jednak čas s nákupem a krájením, dále nic nevyhodíte, protože obsah sáčku se směsí je většinou připraven pro dvě, maximálně tři osoby.
Některé směsi, hlavně určené pro polévky, jsou ovšem až pro šest osob. Ale i tady snadno najdeme řešení, jak zeleninu zužitkovat. „Z poloviny směsi si můžete udělat polévku, v níž budete mít čerstvou křupavou zeleninu, a zbytek dáte do rizota. Variabilita našich směsí v sáčcích je nekonečná,“ říká Barbora Skřivánková. A kdyby vám náhodou část zeleniny v sáčku i tak zbyla, můžete ji dát do mrazáku. Sice tím ztratí na křupavosti, když ji ale pak použijete pod maso nebo do zapečených brambor se smetanou, chuť rozhodně neutrpí.
Aktuálně můžeme produkty koupit v obchodech Albert a Tesco. „V těchto dnech chystáme i zeleninové hranolky a směs na pánev, které by se měly objevit pod privátních značkou společnosti Albert,“ nastiňuje ještě další plány společnosti Titbit její produktová manažerka.