nadutá komentářová lůza předvádí čecháčkovskou ubohost.
verze od staropramenu je kyselá a nepitelná, souhlas.
jakkoli gambrinus není nic moc pivo, limetková verze je vyvážená a zvlášť v létě velmi použitelná.
víc jsem nezkoušel, spíš pracuju na našem pivním prvenství, ale proč nezkusit něco nového.
To je přesně ono - v ČR se oháníme tradicí "dobrého" piva, ale v reálu spíš kritika jiných věcí ilustruje naši zahleděnost do sebe a neochotu cokoli zkusit.
Když se přes to člověk přenese, tak zjistí, že třeba v článku zmíněné přeničné pivo s limetkou (v USA typicky Corona) je velmi příjemné pití, míchaných nápojů založených na pivu se taky najde spousta atd. Ale jaksi je módní nadávat a ohánět se tradicí, zábavné na tom ovšem je, že klasický ležák žádná česká tradice není, přinesli to sem němečtí sládkové v ne až tak dávné době...
To jste ale právě dost vedle - Plzeň začala v roce 1842 vařit pivo bavorského pojetí, na což si také pozvala bavorského sládka Josefa Grolla. Ten pak v Plzni vytvořil trochu specifickou recepturu, které se začalo říkat "pivo plzeňského typu" a ta se začala postupně šířit po Čechách a jinde, ale ani náhodou to není první ležák!!! V podstatě je technologie vaření totožná jako bavorská, ale byly použity trochu jiné suroviny (žatecký chmel a trochu jiný slad), princip je ale vysloveně německý (tzv. spodní kvašení) .
Stručně viz třeba na http://cs.wikipedia.org/wiki/Pivo_plzeňského_typu , ale snadno najdete i podrobnější popisy.
Že si můžou britové spojit pojem ležák a Plzeň je jejich problém, ale fakta jsou poměrně jasná - ležák je německý "vynález"...