Výzkumy uvádí, že ze zeleniny nakupujeme nejvíce právě rajčata. Podle Českého statistického úřadu jich spotřebujeme dokonce dvakrát více než v devadesátých letech. Pěstují se na zahradách, ale třeba oblíbené cherry varianty běžně i v truhlících na balkoně. V obchodech je ale i tak aspoň někdy kupuje většina z nás. A rádi si vychutnáváme především české varianty, což potvrzuje i předseda družstva pěstitelů sdružených pod hlavičkou Čerstvě utrženo Adam Havlíček v našem nedávném rozhovoru.
Jak vypadá kvalitní rajče
„Kvalitní rajče je na první pohled svěží, na omak pevné, pružné a má sytou, většinou červenou barvu. Určitě bychom si měli dát pozor, aby nevypadalo scvrkle, nebylo nahnilé, plesnivé nebo jinak poškozené,“ říká Alice Kouřilová, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.
Rajčata, především jejich malé snackové varianty, bývají běžně balená třeba v krabičkách. Při nákupu se vyplatí neshlédnout je jen zběžným pohledem, ale podívat se do krabičky i ze strany. A také počítat s tím, že rajčata bychom neměli nakupovat „do zásoby“, ale spíš pro okamžitou spotřebu.
Čím jsou rajčata výjimečná
- Rajčata mají minimální energetickou hodnotu.
- Mohou je konzumovat i diabetici, protože neobsahují téměř žádné cukry, i přesto ale mají rajčata příjemně nasládlou chuť.
- Obsahují velké množství vlákniny, kyseliny listové, vitaminů B, C, E a K a minerálních látek, dále draslík, fosfor, vápník a hořčík.
Kvalita nejlépe z Čech
Původ rajčat je jedním z dalších kritérií, která bychom měli sledovat. U dovozových nás sice občas zláká nižší cena, ale o čerstvosti se v tomto případě moc mluvit nedá. Mnohá dovozová rajčata nelze považovat za čerstvá jednoduše proto, že za sebou mají tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde dozrávají teprve během cesty.
„To se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech, v neposlední řadě musíme myslet i na jejich uhlíkovou stopu, která v dnešní době již patří k významným kritériím při nákupních preferencích,“ dodává Alice Kouřilová.
Galerie: Čerstvě utrženo
Do lednice rajčata nepatří
Rajčata nejsou určena pro dlouhodobější skladování. Po dozrání vydrží dobrá jenom pár dnů. I s tím se v obchodech počítá a běžně jsou k dostání třeba jen čtvrtkilové krabičky této zeleniny.
„Ideální teplota pro uchování chuti rajčat by se měla pohybovat lehce nad 10 °C. Určitě proto radím nedávat rajčata do ledničky, ztratí tím svou chuť kvůli působení chladného vzduchu,“ vysvětluje Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy a popisuje, co se s plody v chladném vzduchu děje:
„Zastavuje se proces dozrávání rajčat a tím se zabraňuje vzniku charakteristické chuti. Chlad také ničí buněčné membrány rajských jablíček, a tím se jejich dužina stává moučnatou.“
Zajímavosti o rajčatech
- V našich krajích známe rajčata až od druhé poloviny 19. století, od té doby se začala šlechtit.
- Jen u nás se v současné době pěstuje více než 1500 odrůd rajčat.
- Rajčata jsou zdravá především díky obsahu lykopenu, který působí jako antioxidant.
Zdroj: akademiekvality.cz
Kde rajčata dozrají
Ideální místo pro dozrání nebo uchování rajčat třeba na dva dny je miska nebo košík někde v rohu kuchyně. I proto se vyplatí kupovat jen čerstvá. Pokud jich přesto nakoupíme více, a třeba ne zcela červených a k okamžité spotřebě, měla by mít šanci co nejlépe dozrát. Alice Kouřilová má speciální tip, jak na to:
„Jestliže nemáme možnost nechat rajčata takzvaně dojít na sluníčku, je dobré dát je třeba do papírového sáčku společně s jablkem nebo banánem,“ dodává odbornice.
Jablka i banány totiž obsahují v nepatrném množství etylen, který dozrávání podporuje.