Hlavní navigace

Na rakovinu krku se často přijde pozdě, první příznaky mohou připomínat nachlazení

31. 7. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Rakovina krku je zrádná v tom, že se rozvíjí plíživě, takže je často diagnostikována až v pokročilé fázi. Postihuje hlavně kuřáky a osoby, které kromě kouření i hodně pijí. Mezi hlavní varovné signály patří přetrvávající chrapot, pocit cizího tělesa v krku, bolesti při polykání a mluvení, dlouhotrvající kašel, změna hlasu či dušnost.

Co je rakovina krku?

Rakovina krku patří mezi skupinu nádorů označovaných jako nádory hlavy a krku. Nádory hlavy a krku patří mezi sedm nejčastějších typů zhoubných nádorů v globálním měřítku. Až 90 % těchto nádorů vzniká ze slizniční tkáně, označují se proto jako dlaždicobuněčné. Mohou vyrůstat v nosní dutině, ústní dutině, hrdle, hrtanu, slinných žlázách či třeba na hlasivkách.

S tímto typem zhoubného onemocnění se častěji setkávají muži než ženy. Více než polovině pacientů je rakovina diagnostikována až po dosažení 65. roku života. Rakovina krku totiž vzniká v řádu let, protože jí předchází významné poškození sliznic v důsledku kouření, pití alkoholu a dalších vlivů. [1, 2, 3, 45]

Příčiny rakoviny krku

Na vzniku malignit hlavy a krku se významně podílí životní styl. Karcinomy v této oblasti vznikají v důsledku poškození sliznic, což způsobují nejrůznější zlozvyky, kterých se někteří lidé denně dopouštějí – v praxi jde především o kombinaci kouření a pití alkoholu. Na vině bývá často hned několik faktorů naráz, někdy jde i o vlivy vnějšího prostředí.

  • Kouření: za jeden z nejvýznamnějších rizikových faktorů rakoviny krku je považováno kouření cigaret a dýmek. Pravidelné vdechování cigaretového kouře poškozuje sliznice, které vystýlají ústní dutinu, hrtan a další části dýchacího a polykacího ústrojí. Stejně škodlivé je i pasivní kouření.
  • Pití alkoholu: alkoholické nápoje narušují strukturu slizničních buněk, takže do nich snadněji prostupují karcinogenní látky. Těžcí alkoholici mají oslabenou imunitu, trpí malnutricí a často zanedbávají ústní hygienu, což jsou další faktory přispívající ke vzniku rakoviny krku. Vůbec nejhorší je kombinace nadměrného kouření a pití alkoholu.
  • Infekce HPV a EBV: poškození buněk dutiny ústní, jazyka a hltanu může způsobit i lidský papilomavirus (HPV), který je známý spíše jako původce rakoviny děložního čípku. Infekce HPV se může dostat do krku při orálním styku. Méně obvyklou příčinou orofaryngeální rakoviny je infekce virem Epsteina-Barrové (EBV), který je původcem infekční mononukleózy.
  • Chemické látky: častý kontakt s azbestem, sazemi, dehtem, průmyslovými oleji, niklem, chromem, olovem, fluorem a arzenem může přispívat k rozvoji rakoviny krku.
  • Zvyky typické pro nezápadní kultury: sem řadíme třeba žvýkání nebo šňupání tabáku, což je stejně škodlivé jako kouření. V některých kulturách je tradicí žvýkat plátky arekových ořechů, které obsahují arekolin. Ten se svou strukturou podobá kyselině nikotinové, podle některých studií je ale rakovinotvorný. Rizikové je také žvýkání listů a stonků rostliny khat, která se pěstuje v Africe. [6, 7, 8, 9, 10]
Riziko rakoviny prostaty zvyšuje i špatný jídelníček. Nádor pomáhá odhalit test z krve Přečtěte si také:

Riziko rakoviny prostaty zvyšuje i špatný jídelníček. Nádor pomáhá odhalit test z krve

Příznaky rakoviny krku

Nádory hlavy a krku jsou zrádné v tom, že než se vůbec začnou výrazněji projevovat, nemoc již postoupí do pokročilého stádia. Dalším problémem je to, že jimi často trpí silní kuřáci, kteří nepřikládají chraptění či pokašlávání větší váhu. Symptomy se mohou také dost lišit v závislosti na tom, kde přesně nádor vyrůstá.

  • Příznaky rakoviny dutiny ústní: nádorové bujení v dutině ústní se pozná podle vřídků a bulek, které mohou pokrývat jazyk, vnitřní strany tváří nebo dásně. Většinou jsou bolestivé. Kromě toho může pacient zaznamenat bílý povlak na jazyku, krvácení ze sliznic, zápach z úst a bolesti při mluvení a polykání.
  • Příznaky rakoviny hrtanu: pokud je nádorem napaden hrtan, pacientovi se zpravidla změní hlas. Většinou je provázen trvalým chrapláním. Mezi další projevy patří dušnost, chronický kašel, zduření krku, bolesti při polykání a pocit cizího tělesa v krku (tzv. knedlík v krku).
  • Příznaky rakoviny příušních žláz: příušní žlázy představují největší slinné žlázy. Nacházejí se mezi tváří a uchem, hlavním projevem rakoviny příušní žlázy je tudíž velký otok v této oblasti. V tomto ohledu může připomínat příušnice. Zduření nebývá zpočátku bolestivé, ale bolesti mohou provázet proces slinění. V pozdějších fázích onemocnění se může objevit postižení lícního nervu, při kterém dochází k poklesu koutku úst či ke ztrátě hybnosti jedné poloviny tváře.
  • Příznaky rakoviny hlasivek: karcinom hlasivek se projevuje v časných stádiích chrapotem. V pokročilé fázi onemocnění trpí pacienti potížemi při polykání a mluvení, vykašlávají krev a mají pocit cizího tělesa v krku.
  • Příznaky rakoviny dutiny nosní: zhoubné nádory lokalizované v nosu či vedlejších nosních dutinách jsou zákeřné v tom, že mohou svými projevy připomínat banální nachlazení. Pacienti totiž mívají pocit ucpaného nosu, oslabený čich a zvýšenou sekreci z nosu.
  • Příznaky rakoviny hltanu: typickým příznakem maligních útvarů v hltanu je bolestivé polykání. Pacienty trápí také otok krku, pocit cizího tělesa v krku, bolest krku a nepříjemný zápach z úst. V pokročilých případech se postižení vztahuje i na žvýkací svaly, proto se dostavují potíže s otevíráním úst. [11, 12, 13, 14, 15, 16]

Chodíte na preventivní prohlídky?

Léčba rakoviny krku

Rakovina krku patří mezi onemocnění, u kterých se bohužel často přijde na správnou diagnózu příliš pozdě. Od toho se pak odvíjí prognóza, která nebývá v pokročilých fázích onemocnění příliš dobrá. Pokud se ale na nádor přijde včas, dá se využít hned několik metod, jak ho eliminovat. Lékaři často kombinují hned několik způsobů naráz, nicméně léčbou první volby bývá chirurgie. Po odstranění nádoru může pacient podstupovat ozařování či chemoterapii.

  • Chirurgická léčba: cílem chirurgického zákroku je odstranění celé zhoubné tkáně, případně zasažených tkání v okolí a spádových mízních uzlin. Po zákroku je někdy nutné podstoupit ještě plastickou operaci, aby zůstala zachována funkce hrtanu a dalších částí krku.
  • Radioterapie: ozařování může být nápomocné před i po operaci. Působením ionizujícího záření dochází k likvidaci nádorových buněk, metoda má u nádorů krku vyšší účinnost v porovnání s chemoterapií. Provádí se také u pacientů, kteří mají již příliš pokročilou rakovinu a nemohou podstoupit operaci.
  • Chemoterapie: při chemoterapii užívá pacient cytostatika, což jsou léky likvidující nádorové buňky. Díky tomu se zpomaluje růst nádoru. Cytostatika ovšem působí i na zdravé buňky, proto je chemoterapie spojena s mnoha vedlejšími účinky (zvracení, únava, padání vlasů apod.). [17, 18, 19, 20]

Zdroje: nih.gov, cancer.org, hopkinsmedicine.org, onlinelibrary.wiley.com, mayoclinic.org, clevelandclinic.org, cancercenter.com, mou.cz, cpzp.cz, internimedicina.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).